Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • FOTO: JIM R. DIDRIKSEN

Dag Sørås vant «Stå opp-prisen»

- Dette var et skikkelig spark i baken for arbeidet med mitt nye show, jeg begynnner å bli lei av det gamle, sier landets morsomste komiker, Dag Sørås.

Han begynner å bli lei, men andre er ikke det minste lei showet. I hvert fall har hans komikerkolleger kåret ham til landets morsomste person i 2012.

Han fikk i går Stå opp-prisen, som deles ut av i Reis Deg Komiker Klubb. Juryen mente 34-åringen var aller best av de oppestående her ilandet i fjor.

- Det er ikke noe korrupsjon inne i bildet, dette er ikke en pris du kan kjøpe. Men jeg må innrømme at jeg stemte på meg selv, sier Dag Sørås.

Han erfarte sanneheten i det gamle uttrykket "alle gode ting er tre, med det fjerde skal det skje". Fjerde gang Narvik-mannen som bor i Oslo var innstilt til Stand up-komikerne pris, Stå opp-prisen, fikk han den.

- Jeg var rørt. Jeg var særdeles og helt oppriktig rørt, sier han og illustrerer at det bak en kvikk og kynisk maske som kan spøke med det meste, banker et følsomt hjerte.

Les også

«Dag Sørås er grunnen til at jeg vil at barna mine skal få seg høyere utdannelse»

Hva er forskjellen på Dag Sørås og Gud? Det må være at førstnevnte ikke har gitt opp menneskeheten.

Han har ikke planer om å smi mens jernet er varmt, og utnytte oppmerksomheten og snevet av berømmelse som følger prisen.

Nytt show

- Jeg har ikke planer om å utnytte prisen til å presse mer ut av sitronen. Jeg har bare igjen noen få forestillinger av showet mitt, og har ikke tenkt på ekstraforestillinger. Nå blir det å jobbe med et nytt show.Og i det arbeidet er prisen et skikkelig spark i baken, sier prisvinneren som dagen derpå var litt preget av hedersbevisningen og markeringen av den.

- Leveren er ikke helt i fase, innrømmer han som i et intervju har hevdet at han fikk permanente leverskader i studietiden og at han derfra forøvrig har tatt med seg "mangel på selvdisiplin".

Noe som selvfølgelig bare er koketteri og helt feil.

Sjekketriks

For Sørås begynte stand up-karrieren i 2002. Som et desperat sjekketriks.

- Nesten riktig. Det var en dame jeg ikke helt fikk taket på. Da sjarmen ikke funket, prøvde jeg meg som komiker. Det funket. Debuten var kjempebra. Oppfølgeren gikk rett på trynet. Det var også bra, da lærte jeg hvordan dette livet er, sier Sørås, som senere stort sett har hatt suksess med sin brutale ærlighet.

Det blir sagt at han blander dagsaktuelt og samfunnsrefsende materiale med observasjoner om alt fra egen psyke til familielivet. Han treffer ikke alle, men dem han treffer, treffer han godt.

"Et glitrende lyspunkt på en ellers grå norsk standuphimmel” har Dagbladet skrevet, mens Aftenposten har karakterisert ham som ”anarkisthumoristen som biter mest og oftest”.

Og nå har hans kolleger vist at de - bokstavelig talt - setter pris på ham ved å stemme ham frem til årets Stand up'er.

- Det er både hyggelig og stort, sier Sørås, som midlertid har opplevd noe som er enda større i karrieren.

Stanhope er størst

- Det aller største har vært å være oppvarmer for Doug Stanhope i London. Jeg mener han er verdens største stand up-komedier, og at han liker det jeg gjør, det er det aller største! sier Sørås som med ujevne mellomrom opptrer i både Storbritannia og andre land.

Les også

Full pott for gammelhumoren

Komiprisen-juryens favoritter nesten 50 år gamle i snitt. Hvor blir det av neste humorgenerasjon?

Med en mastergrad i engelsk hvor han skrev om amerikansk utenrikspolitikk, har han et godt utgangspunkt for å klare seg også utenoim furet værbitt.

Jobber for alle

På sin CV har han opptredner for både Fremskrittspartiet og Rødt. Er det i det hele tatt noe han ikke gjør for penger?

- Ja, men hvis jeg hyres inn som komiker og får si hva jeg vil uten noen føringer, så opptrer jeg hvor som helst.

- Hos Norwegian Defence League?

- Det hadde vært helt fantastisk!

Les også

Siste fra Oslopuls

Juryens begrunnelse

Dag Sørås ...har løftet sin særegne, hardtslående, smarte og utrolig morsomme stand up opp på et nytt nivå. Dette har en gang for alle gitt rotfeste til politisk standup i Norge, samt satt stand up sjangeren i et nytt og oppdatert lys... Han er tro mot stand up kunsten, og han gjør seg bemerket også utenfor scenen. Gjennom kronikker, debatter og intervjuer er Dag med på å sette dagsorden på temaer han
mener er viktig... Dag Sørås gjør norsk standup viktig.

 

Tidligere vinnere

1996: Jon Schau

1997: Jånni Kristiansen

1998: Thomas Giertsen

1999: Dagfinn Lyndgbø

2000: Tommy Steine

2001: Åsleik Engmark

2002: Jonas Rønning

2003: Christer Torjussen

2004: Trond-Viggo Torgersen

2005: Harald Eia

2006: Jon Schau

2007: Terje Sporsem

2008: Jonna Støme

2009: Anne Kat Hærland

2010: Are Kalvø

2011: Martin Beyer-Olsen

 

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

Siste musikk

Siste film

Siste scene