Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • I kveld blir det debatt om Chateu Neuf på Chateu Neuf. Studenthuset har i flere år slitt med underskudd og dårlige besøkstall.

    FOTO: Wiik Karsten

Verkebyllen Chateau Neuf

Er Chateau Neuf et betongslott til besvær? Huset går nok et år med dundrende underskudd, og studentoppslutningen uteblir. Onsdag er det debatt om studenthusets fremtid.

Mens Trondheim og Bergen har godt besøkte studenthus, er det motsatt i Oslo.

Det Norske Studentersamfund (DNS) holder til på Chateau Neuf på Majorstuen, som er eid av Universitetet i Oslo. DNS og Chateau Neuf AS får bruke betongslottet vederlagsfritt av Universitetet, men til tross for dette går de i underskudd, og studentene uteblir.

I en årrekke har betongslottet på Majorstuen slitt med underskudd, dårlig økonomistyring og dårlige besøkstall.

- Huset er en katastrofe. Det er for stort for de fleste formål. Det er en utenkelig tanke å skulle fylle opp storsalen på en lørdag. Den står mer eller mindre ubrukt. Bygget er overlatt til en frivillig organisasjon. Det er en oppgave de ikke håndterer, mener John Petter Collett, professor i historie ved Universitetet i Oslo.

- Staten subsidierer ølservering

Collett er en av kveldens debattanter. Han har i flere år ment at huset ikke brukes på en måte som kommer mange studenter til gode.

- Universitetet bruker grassat mye penger på dette huset. Servering og ølsalg gir ikke overskudd. Er det da en fornuftig måte å bruke fellesressursene på? Staten bruker penger på å subsidiere ølservering for studentene. Det er litt merkelig.

Han mener det er både driften og selve bygget som har skyld i at det ikke blir besøkt i tilstrekkelig grad av studentene.

- Lokalene er lite egnet. Det er et tungtdrevet og lite praktisk hus. Chateau Neuf ser veldig trist ut, og det går litt på halv tolv, sier professoren.

Går bort fra heltidsstudenten

Jørn Kløvfjell Mjelva, viseformann Det Norske Studentersamfund (DNS) mener Chateau Neuf har potensial til å bli et velbesøkt tilholdssted for studenter, til tross for det stadig er færre som besøker huset.

- Diagnosen er at studentaktiviteten har sunket de siste årene. Løsningen er at vi må få den opp. Studentene må oppleve dette som «stedet å henge», og komme på arrangementer og bruke huset mer aktivt, sier Kløvfjell Mjelva.

Han ønsker at studentaktivitetene i byen skal samles på Chateau Neuf. I dag blir ikke huset brukt av et bredt lag av studentene.

- Det kan skyldes at man går mer og mer bort fra heltidsstudenten. I dag er man avhengig av jobb ved siden a studiene. Man ser kanskje ikke på seg som en del av Studentersamfundet, men mer som Oslo sådan. Dette er jo et problem også i andre byer, sier han.

Ikke en studenthovedstad

- Det er veldig synd at man ikke får til å samle studentaktiviteten i Oslo så det blir en studenthovedstad, sier Kaia Marie Rosseland, leder av Velferdstinget.

De bevilger årlig penger til DNS, og ønsker at disse pengene skal treffe flest mulig studenter.

- Denne organisasjonen har 200 år bak seg. Det er noe pumpefaktor, med eldre som styrer enda. Det blir rett og slett for sært for den jevne student, tror jeg. Her må man jobbe bedre for å kommunisere bredere ut. DNS virker som de tar utfordringene på alvor og ønsker å samle student-Oslo, men man har slitt lenge med å få det til. Kanskje har beliggenhet en del å si, sier hun. 

Les også:

Les også

Siste fra Oslopuls

Chateau Neuf

Musikk, Scene, Uteliv
Slemdalsveien 15 0369 Oslo
Kart og veibeskrivelse

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

Siste musikk

Siste film

Siste scene