Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • I høst drar Jarand Breian Herdal til Los Angeles for å videreutvikle seg som regissør.

    FOTO: May Synnøve Rogne, May Synnøve Rogne

«Jeg er kanskje overambisiøs»

I porteføljen har han allerede en spillefilm og en TV-pilot, og han har kommet inn på en prestisjefylt filmskole i Los Angeles.

FOTO: May Synnøve Rogne

- Jeg søkte på de to beste skolene i verden, og jeg kom inn USC, School of Cinematic Arts i L.A. Jeg sendte med TV-piloten Clowne, en portofolie med alt jeg har laget og et 10 sider langt brev om meg selv. De hadde sett på alt sammen, og jeg kom inn. Det er fantastisk.

- Når begynte du å interessere deg for film?

- I 8.-9. klasse laget min partner Jens Peder og jeg en fem minutters film i forbindelse med et skoleprosjekt som het Smak på bedriftslivet eller noe slikt. Filmen var helt grusom, men det var en start. Før jeg var 10 år fikk jeg ikke lov å se på actionfilmer som James Bond og slikt, så da bursdagen endelig kom, hadde jeg en lang liste med filmer jeg ville se. Jeg slukte hele Ringenes Herre i utvidet versjon på en dag.

- Debutfilmen Everywhen og Clowne er spilt inn på engelsk. Hvorfor?

- Jeg er kanskje overambisiøs. Norge har 5 millioner innbyggere, og jeg vil nå et større publikum. Everywhen er allerede distribuert til 50 land, og språket gjør det lettere å få foten i døren til den amerikanske filmindustrien.

Se første episode av Clowne her.

- Det er vel ikke enkelt?

- Nei, det er vinn eller forsvinn. Jeg skal vinne det spillet, for jeg har ingen plan B! Det er vel derfor jeg er så målbevisst i det jeg gjør.

- Clowne handler om en mann som får samfunnstjeneste som klovn. Hvor kom den ideen fra?

- I en mattetime! Jeg befant meg i en situasjon jeg ikke vil være i, men var nødt å prestere. Det er som med denne mannen som blir tvunget til å underholde som klovn, men føler at hele livet kollapser. Det er mange der ute som vil lage film og TV, så jeg ville lage noe utenom det vanlige.

- Den har en veldig mørk og voksen humor...

- Det er en beksvart komedie. Jeg ser ikke på meg selv som spesielt morsom, så jeg kunne aldri vært standupkomiker. Men jeg er glad i å fortelle historier og å skape illusjoner og jeg er fascinert av humor som er absurd og surrealistisk. Du skal sitte og tenke hva var det jeg så nå?

- Den ser veldig proff ut med tanke på at dere ikke hadde store budsjettet. Stilen og fargene fikk meg til å tenke på Mulholland Drive av David Lynch.

- Wow, takk, det er en veldig hyggelig sammenligning jeg setter veldig stor pris på. Filmen er laget på dugnad, og vi søkte om støtte fra blant annet Frifond og Kulturrådet. Før vi var ferdig med første innspillingsdag hadde vi brukt 50.000 kroner, men vi hadde bare 25.000! På toppen av det hele kræsjet vi en bil første dagen, så da gikk vi enda mer i minus. Men vi måtte ha bilen, så vi fant frem gaffateip og strips, fikk kjørt den opp i Sørkedalen og gjort unna scenen. Vi kom i mål, men vi skylder fortsatt litt penger.

- Hva skjer videre?

- Vi har fått tilbud om å gjøre den om til en spillefilm, så vi får se. Det er lov å håpe.

Se første episode av Clowne her.

Les også

Siste fra Film

En kaffe med Jarand Breian Herdal

Alder: 18 år

Sivil status: Kjæreste

Stilling: Regissør og student

Aktuell med: TV-piloten Clowne ligger tilgjengelig på Vimeo. Til høsten starter han på USC, School of Cinematic Arts i Los Angeles

Hvor: Kroghs kaffebar i Folketeaterpassasjen

På menyen: Caffe Latte

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

Siste musikk

Shopping

Siste film

Siste scene