Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • - Det som virker provoserende med Yvonne er at hun ikke gir noe som helst. Jeg tror folk ofte er redde for det som er fremmed, og når vi ikke klarer å tolke andre mennesker, er vi kjappe til å projisere ting på dem, sier Ingrid Bolsø Berdal. Fra 25. januar spiller hun hovedrollen i det absurde stykket "Yvonne" på Det Norske Teatret.

    FOTO: Stenersen Tor Greiner

- Liker å spille stygg

Filmrollene popper opp for Amanda-vinner Ingrid Bolsø Berdal. Nå gleder hun seg til å spille stygg og apatisk i "Yvonne" på Det Norske Teatret.

- Det er en veldiglite glamorøs rolle, sier Ingrid Bolsø Berdal og ler.De to siste årene har skuespilleren innkassert fire store filmroller og en Amanda-pris. Nå er hun tilbake på Det Norske Teatret for å spille tittelrollen i Witold Gombrowicz' "Yvonne". Stykket er en filosofisk tragikomedie fra 1935, og blir regnet som et startskudd for det absurde teatret. Finske Cilla Back regisserer stykket, der den pene og overfladiske prins Fillip tar seg med den stygge og apatiske Yvonne som en spøk. - Å spille Yvonne er tidvis k.jpgemorsomt og tidvis veldig utfordrende. Hun sier vel tre ting i løpet av hele stykket. Yvonne følger veldig med på hva som skjer rundt henne, men av og til sklir hun inn sin egen verden. I Cilla Backs univers blir hun nesten en alien, et slags romvesen, sier skuespilleren

Redde for det fremmede.

Yvonnes tause nærvær virker forvirrende på alle rundt henne, og skaper full uro ved hoffet. Ingrid Bolsø Berdal mener det sentrale i stykket er hvordan folk tolker og lar seg provosere av det de ikke forstår.- Hadde det bare handlet om at hun er stygg, ville det vært for enkelt. Det som virker provoserende med henne er at hun ikke girnoe som helst. Jeg tror folk ofte er redde for det som er fremmed, og når vi ikke klarer å tolke andre mennesker, er vi kjappe til å projisere ting på dem, sier Ingrid Bolsø Berdal.

Skrekk.

Passive kvinneroller har ellers ikke vært Ingrid Bolsø Berdals kjennemerke. I fjor fikk hun Amanda-pris for rollen som Jannicke, den tøffeste jenta i skrekkfilmen "Fritt Vilt" . I slutten av februar starter innspillingen av "Fritt Vilt 2", som skal regisseres av svenske Mats Stenberg. Bolsø Berdal tror oppfølgeren vil bli hakket mørkere enn den forrige filmen.- Skrekkfilm er en ekstrem genre, men du må sette deg emosjonelt inn i rollen på samme måte som med andre filmer. Selv om det på mange måter er en lek, må du ta det på alvor, ellers er det ingen som tror på deg. I tillegg er det krevende fysisk å holde i gang rytmen i filmen. Å få til den nødvendige "hjertebanken" krever at du er utholdende og kjapp, sier skuespilleren.

"Filmsyndromet".

Ingrid Bolsø Berdal håper på å fortsette med både film og teater. Hun har også hovedrollen i "De gales hus", som skal ha première til høsten. Etter at filminnspillingen ble avsluttet i november, har hun lidd av det hun kaller "posttraumatisk filmsyndrom".- He-he. Det er det stadiet når du plutselig er ferdig og begynner å tenke "hva er det egentlig jeg har vært med på?". Spiller du teater, er du med i hele prosessen, selv om det er regissøren har det kunstneriske ansvaret. Men når du er ferdig med filminnspillingen, er din jobb plutselig over, og du har ikke kontroll over resten, sier Berdal.

Blandede følelser.

Filmkarrièren har brakt henne inn i rampelys og presse på en måte teaterrollene sjelden gjør. Ingrid Bolsø Berdal har blandede følelser overfor medieoppmerksomhet. - Jeg liker å snakke om prosjektene jeg driver med, men ikke å snakke om mine hemmelige favorittreisemål og alle mulige andre private ting. Jeg har jo heller ikke lyst til at folk skal bli lei av å se meg. Å møte en rolle så friskt som mulig er viktig for meg, sier Berdal.

Mer om teatervåren

Les også

Siste fra Kunst og scene

Ingrid Bolsø Berdal (27)

Fra Inderøy i Nord-TrøndelagSpiller hovedrollen i "Yvonne" på Det Norske Teatret fra 25. januarHar spilt i filmene "Sønner" og "Fritt Vilt", og fikk Amandapris for sistnevnteSkal i år spille hovedrollen i "Fritt Vilt 2" og filmatiseringen av Karin Fossums "De gales hus"Mottok Hedda-prisen for "årets debutant" i 2005. Fikk Norsk Målungdoms dialektpris i fjor for sin bruk av trønderdialekt på film Ansatt på Det Norske Teatret

Flere bilder

Tøffeste jenta i skrekkfilmen "Fritt Vilt". FOTO: Thomas Løberg

- Det som virker provoserende med Yvonne er at hun ikke gir noe som helst. Jeg tror folk ofte er redde for det som er fremmed, og når vi ikke klarer å tolke andre mennesker, er vi kjappe til å projisere ting på dem, sier Ingrid Bolsø Berdal. Fra 25. januar spiller hun hovedrollen i det absurde stykket "Yvonne" på Det Norske Teatret. FOTO: Stenersen Tor Greiner

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

  • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

    Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.

Siste musikk

Siste film

Siste scene