Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • I Universitetets aula, som for tiden er stengt pga. oppussing, hadde Bjørnstads hovedperson en traumatisk konsertdebut

    FOTO: Øhman Rolf

Holder pusten for Barcode

Multikunstner Ketil Bjørnstad (57) mener det mest spennende som skjer i Oslo akkurat nå er utviklingen i Bjørvika. – Får de det til med Barcode? undres han.

Stor kåring - BLI MED: Hva er den beste Oslo-romanen?

– Oslo er en kontrastenes by med mange stemninger. Det er en utfordring å få til en balanse mellom nytt og gammelt. Nye Bislett synes jeg er blitt veldig bra. Den gamle var i elendig forfatning. Det er ikke alle gråbeingårdene som bør beholdes heller. Det mest spennende nå er Bjørvika. Når det er sagt: Jeg er veldig glad i byen. Oslo i syrintiden er helt uslåelig, sier Bjørnstad.

Ville bli flyver

Musikeren, komponisten og forfatteren er 1,94 høy. I ungdommen drømte han om å bli flykaptein. Men han var for høy for Forsvaret, og dermed brast flyverdrømmen. Akkurat det er det vel ingen som beklager i dag, nesten 40 år senere. Han røper at han var en «planespotter» på Fornebu og nesten ikke har vokst fra det.

Bjørnstad endte i musikkens verden. I den klassiske, men som konsertpianist mistet han noe av musikkgleden. I stedet kastet han seg over jazzen og diktningen.

– Ja, jeg så ikke for meg et liv med så store begrensninger som det ligger i å være konsertsolist. Det betyr enorme forsakelser. Et strengt repertoarkrav betyr at man må øve og øve og øve for å lære seg klassikerne. Noe av musikkgleden forsvant. Jazzfolkene sa til meg: Bare prøv. Og da jeg torde å improvisere sammen med dem, var det gjort.

Siden har han kombinert rollen som musiker, komponist og forfatter. Til musikken er den første i en trilogi om pianisten Aksel Vinding. Oppfølgeren, Elven, kom i 2007, og i år kom den siste: Damen i dalen.

Mye selvopplevd

I Universitetets aula hadde 17 år gamle Vinding en fryktelig opplevelse da han hadde sin debutkonsert.

– Boken handler om krav og forventningspress. Jeg har opplevd mye av det ytre. Pianistkonkurransene var jeg med på. Historien har vært så nær meg, men da jeg passerte 50, skjønte jeg at hvis jeg overhodet skulle skrive om dette, så måtte det være nå. Det handler mye om tap og sorg, sier Bjørnstad.

Han har lagt mye av handlingen til Røa der han bodde under deler av oppveksten. Det har vært en hårfin grense mellom det selvopplevde og diktningen.

– Jeg visste hvor jeg ville. Noen minner er sterkere enn andre. Da er det lettere å finne en historie og begynne å dikte. Jeg har aldri vært selvbiografisk. I trilogien begår noen av hovedpersonene selvmord.

– Etter store jubileer eller andre store hendelser har mange tatt livet sitt. En er aldri forberedt på sorgen eller hva man kan tape. Jeg ser på musikken som en verden av trøst. Den kan gi ekte overlevelsesmuligheter. Livet til Knut Hamsun eller Edvard Munch hadde nok vært sørgelige uten kunsten.

Thorvald Steen: Føler seg i slekt med pinnsvinet

Tove Nilsen: Provosert til å skrive

Mikael Godø: Bjørvika irriterer

Helene Uri: Avkler slemme språkforskere

Dag Solstad: - Det tragiske med Oslo er at de som bor her ikke er herfra.

Les også

Siste fra Kunst og scene

Ketil Bjørnstad

Favorittsted i byen: Studenterlunden har en egen poesi jeg liker både sommer og vinter. Favoritt Osloroman: Lars Saabye Christensen, men vanskelig å velge en spesiell av hans bøker. Bodd i Oslo: Røa og Nordstrand. Jobbet med før forfatterskapet: Musiker og komponist. Har skrevet 38 romaner, dokumentarbøker, diktsamlinger og skuespill, dessuten har han komponert større verker, musikaler, enkle melodier og satt musikk til tekster av bl.a. Knut Hamsun. Han har også utgitt en rekke album og samarbeidet med bl.a. Ole Paus, Terje Rypdal og Lill Lindfors. Debuterte i 1972 med diktsamlingen Alene ut. Tildelt den store franske leserprisen, Le prix des lecteurs 2008, for Til Musikken. Har mottatt flere priser, blant annet Riksmålsforbundets litteraturpris og Mads Wiel Nygaards legat.

I dag må du få med deg...

se alle

Siste musikk

Siste film

Siste scene