A-has siste triumf

A-ha seiret med ”Take on me” for 25 år siden. Og seiret stort med alt de har den siste kvelden. Med Mortens Harkets stemme som spydspiss.

123456

Les også:

”...now I must wave goodbye, wave goodbye, wave goodbye...”

Midtveis i den aller siste konsert med landets største popstolthet a-ha, kom et av kveldens mest rørende øyeblikk. Morten Harket foran, som alltid litt keitete på scenen, men ekstremt sterk i formidlingen.

I den kjente strofen fra låten ”Manhattan skyline”. Der han sier farvel. Ganske sårt.

Og vinker goodbye.

Det var stille i utsolgte Oslo Spektrum. Alvorlig stille.

Det finnes de som mener at det holder nå, at det jaggu er på tide at a-ha legger opp etter 25 år i toppen av popbransjen. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Denne kvelden viste også hvorfor. For hvem skal vi stole på nå, liksom?

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Photographer: Trygve Indrelid

Samtidig skjønner jeg hvorfor de gjør det, for a-ha er ikke noe Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy driver med sånn halvveis. Det er alt eller ingen ting. Med kommerspress, mediejag og de mange ”kreative uenighetene”, som de selv har beskrevet hele a-ha-prosessen.

Soleklar hjemmeseier

I år har det vært inn med alt, gjennom 73 farvelkonserter i ti måneder kloden rundt. Et år Harket selv oppsummerte best selv tidligere denne uken:

- Alle spør, men jeg føler ikke noe vemod. Vi avslutter med seier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Olsen, Linn Cathrin

Soleklar hjemmeseier ble det til slutt i Oslo Spektrum også. Uten annen staffasje enn det vanlige, altså en fet scenerigg og en utrolig imponerende rekke av fabelaktige hitlåter - 21 i tallet - fra åpningen ”The sun always shines on TV” til den naturlige slutten ”Take on me”.

Bøyer meg i støvet

At neste gang man får høre den låten fra en scene sannsynligvis blir med en eller annen talentløs tenåring i et idolprogram på fjernsyn, føles ikke spesielt bra. Svært ille, faktisk. For 50-åringen Morten Harket sang nesten bedre enn noen gang. Utrolig.

Fans fra minst førti land hadde kommet til Oslo for å se a-ha for aller siste gang. Flere tusen personer fra Russland, Tyskland, USA, Japan og langtvekkistan. Det sier mer om a-ha og deres etablerte posisjon i musikkhistorien enn noen kommentator kan skrive. Jeg kan bare bøye meg i gledesstøvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Olsen, Linn Cathrin

Knallsterk konsert

For, som sagt, det er jo ingen andre vi her i Norge kan lene oss på nå? Dette ga en ekstra dimensjon til en i seg selv overveldende, rørende og etter hvert knallsterk konsert.

Band og publikum visste det selvfølgelig også, og leverte den verdige festen. Til og med Paul, som knapt har sagt et ord fra scenen på alle disse årene, følte for å si noe.

I den siste av a-has mange seire.

FOTO: Nedrås, Knut

Siste fra seksjon

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle