• In The Country, med Roger Arntzen (f.v.), Pål Hausken og Morten Qvenild, bry seg mer om kvalitet enngenretilhørighet på Whiteout.

    FOTO: GURI DAHL

Ambisiøs trio

Tredjealbumet fra In The Country engasjerer, mye på grunn av musikkens sammensatte vesen.

123456
«Whiteout»

I 2007 mottok Morten Qvenild, pianist og anfører for trioen In The Country, Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris. Tradisjonen tro takket han for prisen ved å komponere og spille musikk på festivalen året etter. Mesteparten av materialet på Whiteout stammer derfra, men er innspilt i Atlantis studio i Stockholm. På Kongsberg sto Susanna Wallumrød for et av gjesteinnslagene. Qvenild og Wallumrød står som kjent bak duoen Susanna & The Magical Orchestra. Hun er ikke med på Whiteout, der den eneste gjesten heter Andreas Mjøs. Han er medprodusent og viktig musikalsk bidragsyter.

Nytenkende.

FOTO: GURI DAHL

Whiteout er langt fra et tradisjonelt pianojazzalbum. Morten Qvenild tilhører spydspissen i det nytenkende norske musikermiljøet som later til å bry seg mer om kvalitet enn genretilhørighet. Roger Arntzen, på bass, og Pål Hausken, trommer, fyller Qvenilds musikk med personlige avtrykk, uten å miste kontakt med grunnideene i låtene. Komposisjonene er lange, og de får lov til å utvikle seg og leve. De kan være sødmefylte og melodiøst forførende, ikke minst der pianoet understøttes av Mjøs’ vibrafon, og de har en karakter som peker tilbake mot bandets tidligere utgivelser.

Effektfullt.

Et imponerende trekk ved dette albumet er hvordan musikerne styrer de karakteristiske stilelementene gjennom balladestoff og inn i det som minner om progrock. Det er også slående hvordan Qvenild bygger musikken rundt det kollektive og balanserte. Samtidig får han vist seg frem som den poetiske minimalisten han kan være. Det er tilsynelatende enkelt, men svært effektfullt gjort.

Mot slutten av albumet tar de frem vokalferdighetene sine og åpner enda et vindu i rommet. Jeg liker selvsagt ikke alt jeg hører på Whiteout like godt, men jeg applauderer viljen til åpenhet og evnen til å fremme originalitet. In The Country fortsetter med sitt eget, men forlater også det de har gjort før.

Siste fra seksjon

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle