• FOTO: Berg-Jacobsen Jon-Are

Debut med schwung

Sangene har utstråling og vekker begeistring.

123456
«Vi som ser i mørket»

Siri Nilsen, datter av en viss visesanger, vant Grappas Debutantpris i 2008, og følger nå opp med et forfriskende spenstig debutalbum. Dette er en artist som allerede nå har funnet sin helt egen stemme. De som har opplevd henne på konsertscenen, sett henne på TV eller hørt henne på radio, har allerede merket seg dette.

Hun har en sterk artistisk tilstedeværelse i det hun gjør. Spontanitet, formidlingsglede og trygghet er blant det som bør fremheves. Dette har produsent Jan Martin Smørdal klart å bevare, samtidig som hver enkelt sang fremstår med et kledelig eget lydbilde. Noen i storformat, andre i jovial allsangs-modus og andre igjen drevet frem i all enkelhet. Arrangementene er forseggjorte og gjennomtenkte, men det er de minnerike melodiene som er hovedingrediensen.

Nilsen er en artist som har et stort vokalt spekter å spille på. Stemmen er fleksibel, særpreget – samtidig som den har en underskjønn touch. Damen vet å bruke den med omhu. Hun er hverken rendyrket visesanger, sprudlende popartist eller innadvendt melankoliker. Hun bærer i seg en viss porsjon av hvert av disse elementene, og viser at hun trives, behersker og blomstrer innenfor de ulike stemningsrommene.

Vi som ser i mørket favner vidt musikalsk og er tospråklig. Det virker så enkelt, naturlig og tilforlatelig når hun velger hvilket språk hun ikler de enkelte låtene. Undring, refleksjon og pur glede Med åpningssangen «Huset» utvider hun visebegrepet, mens «Åpen Bok» er en lystig popmelodi som går rett i hjertet. Styrken ligger i at personlige favoritter veksler fra lytt til lytt: «Ears Pierce» og «Alt som er ingenting».

Hun kan minne litt om så vel Ane Brun som Anja Garbarek. Siri Nilsens musikk spenner fra følsomme melankolske stemninger til lystige og lekne toner avlevert på norsk eller engelsk, avhengig av hva som passer best. Hver enkelt sang forteller sin høyst personlige historie, slik at vi gjerne blir med på hennes premisser.

Det er mye undring, refleksjon, pur ungdommelig glede og melodiøst snadder i hennes musikalske univers. Ryktet om hennes fortreffelighet har ikke vært overdrevet.

Siste fra seksjon

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle