Greni smeller til igjen

Oslotrioen BigBang holder rockefanen høyt hevet og har skapt gull av skrapjern. De er en unik gjenbruksmaskin; Epic Scrap Metal viser med all tydelighet rockens enorme gjennomslagskraft.

123456
«Epic scrap metal»

Ukens plateanmeldelser:

Fjorden Baby!, Tinkerbell, Jan Eggum, Burzum, deLillos, og Jessie J.

Les vårt Greni-intervju: Skrotnissen Øystein

BigBangs nye epos er rått tilhugde sanger full av nerve, drømmer, galskap, følelser og refleksjon. Storslått uten å være overlesset. Variert uten å være kalkulert. Bandet er påtrengende og insisterende på en både optimistisk og naturlig måte. Men også sårbar, humørfylt og med en bittersøt undertone.

Hjerte og smerte.

Dette er sanger som både fenger, angår oss og gir oss et innblikk i styrken som ligger i rockebegrepet. Kombinasjonen hjerte, smerte og rock ’n’ roll er som dynamitt. Vi har sett og hørt det gang på gang. Artister som bruker egen motgang som en kraftfull musikalsk forløsning. Når livet butter imot eller er som verst og følelsene raser i ukontrollerte kast, trigges kreativiteten. Da får uttrykksbehovet nok næring til å skape sanger som strutter av nerve. Øystein Greni har vært igjennom sterke omveltninger siden Bigbangs forrige album Edendale (2009).

Ingen slagen mann.

Les vårt Greni-intervju: Skrotnissen Øystein

Det er ingen slagen mann som trer frem. Dette er heller ikke noe klassisk skilsmissealbum, selv om opplevelsen ligger i bunn av flere av sangene. Det er en frigjort musiker som trosser motgang. Og som har nok finesse til å gjøre dette til noe mye mer – til en fargesprakende, klassisk rock’n’roll-plate full av energi og varme.

Han snur fokuset og hyller rockens fantastiske vesen gjennom et knippe sanger som spenner fra det ultravare, som «Don’t believe in change» og «Everybody and their broken hearts» via den mektige og hypnotiske «Cigarettes» til den avsluttende utblåsningen «Epic Scrap Metal».

Det lille ekstra.

Når først trioen skulle hente inn vokalhjelp, har de funnet folk som kan tilføre det lille ekstra. Amerikanske Lissie setter tonen umiddelbart i «No One», før Greni letter sitt hjerte. Varsomt, ømt, men også poengtert. I den nydelige balladen «Cities of the plain» er det Thom Hells koring som gir stemningen det lille, utenomjordiske puffet.

Det er aldri tvil om hva Øystein Greni synger om. Til det er tekstene svært konkrete. I skjæringspunktet mellom det personlige, sårbare og samfunnsengasjerte klarer han balansekunsten å blottlegge seg uten å tryne eller å på noe vis å virke klam.

Gjenbruksmaskin.

Ifølge Øystein Greni handler egentlig Epic Scrap Metal – oppkalt etter en gjenbruksstasjon i hans nye hjemby Los Angeles – om vedlikehold på alle plan. Livet har sine gode sider og alt må tas vare på. Hans formel handler mye om gjenbruk, og rent musikalsk er bandet et oppkomme av god smak. Det handler mye om å tørre, og der er BigBang i sitt ess. I tillegg er de eminente musikere.

Les vårt Greni-intervju: Skrotnissen Øystein

Anmeldelsen av Edendale

Siste fra seksjon

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle