Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • Da Paco de Lucia spilte på Oslo World Music Festival i 2006, sto stemningen i taket. – Det var helt stort, forteller Alexandra Archetti Stølen om konserten.

    FOTO: Lars Opstad

Oslo World Music Festival:

Hele verden samles på Youngstorget

Bestillingsverk, minifestivaler i festivalen, konserter over hele byen. Oslo World Music festival gjør Youngstorget til verdens navle i slutten av oktober...

- Nytt av året er også dagspass, så du kan løpe mellom konsertene. Og da mener jeg løpe. Alexandra Archetti Stølen ler. Hun har grunn til å være fornøyd med årets festival

Archetti Stølen, Maria Chrysostomidis, Astri Natvik og Einar Idsøe Eidsvåg er firerbanden som står bak hele festivalen. I festivalens 20. år har de tenkt å slå på stortrommen:

Les også

Det er et slags mystikkens slør rundt kunstneren Jenny Hval, men hennes musikk er langt mer fengende enn man tror.

Særpreget og flott fra Jenny Hval

- I en klasse for seg, mener vår anmelder, og gir toppkarakter.

- Åpningskonserten bestillingsverket OK World, skapt av Bugge Wesseltoft og musikere fra mange land. Prosjektet begynte i India i april i fjor, og forsatte i Libanon i september. Mosambik og Spania for tur før det hele kulminerer i Konserthuset. Vi kaller det en musikalsk reise som også munner ut i en plate og en dokumentarfilm.

I år gjør festivalen en vri og inntar Kulturhuset som hovedkvarter og samlingspunkt.

Einar Idsøe Eidsvåg forklarer:

Alexandra Archetti Stølen fra Oslo World Music Festival på Kulturhuset, som blir festivalens samlingssted i månedsskiftet oktober/november. Men først skal alle brikkene falle på plass.

Alexandra Archetti Stølen fra Oslo World Music Festival på Kulturhuset, som blir festivalens samlingssted i månedsskiftet oktober/november. Men først skal alle brikkene falle på plass.

FOTO: Ingar Storfjell

- I og med at vi er en festival med konsertstedene spredt, kommer ikke festivalfølelsen av seg selv. Forhåpentlig vil et samlingssted gi en slik effekt. Årets spillesteder er Konserthuset, Folketeatret, Kulturhuset, Crossroad, Blå, Parkteatret, Riksscenen, Deichmanske, Cosmopolite, Kulturkirken Jakob, Jaeger, Rockefeller, Sentrum Scene, Asylet og Grønland kultursenter hvor vi har Barnas Verdensdager.

- På Kulturhuset blir det ettermiddagskonserter, seminarer, dagsessions og musikkmøter – dette blir stedet for kulturutveksling på mange, sier Alexandra Archetti Stølen

Men det blir enda mer: Minifestivaler i festivalen, og utenlands.

Les også

160 ungdom på scenen

Rønningen er Oslos eneste Folkehøgskole, og nå er det klart for årets musikal.

- I september arrangerer vi en "satellittfestival" i Libanon, Beirut and beyond. Her er fokus på Midtøstens og Nord-Afrikas musikk, sier Archetti Stølen. – På Blå 31. oktober har vi en miniutgave med fire artister derfra.

Ikke nok med det: i tiden rundt Oslo World Music Festival blir det også turneer med flere av artistene i inn- og utland.

Låter som de får mye ut av ukene rundt selve festivaluken i Oslo?

- Grunnlaget da vi startet i 1994 var å bygge ned fordommer og fremme mangfold. Oslo er en annen by enn for 20 år siden, men vår oppgave er fortsatt å bringe verden litt nærmere. Festivalen skal presentere kvalitetsmusikk fra hele verden, gjerne med en samfunnsmessig brodd, sier Archetti Stølen. Før hun legger til:

- Det skal være mulig å gå rundt i Oslo og oppleve hele verden i en uke.

Les også

Siste fra Musikk

Oslo World Music festival

Arrangeres for 20. gang i år - fra 29. oktober til 3. november

Konsertsteder: Konserthuset, Folketeatret, Kulturhuset, Crossroad, Blå, Parkteatret, Riksscenen, Deichmanske, Cosmopolite, Kulturkirken Jakob, Jaeger, Rockefeller, Sentrum Scene, Asylet

Dessuten Barnas Verdensdager på Grønland kultursenter

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

Siste musikk

Siste film

Siste scene