Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • Gro Siri Ognøy Johansen ønsker alle nysgjerrige sjeler velkommen til fire dager i middelalderens tegn.

    FOTO: May Synnøve Rogne

Se en av verdens eldste musikaler

Oslo Middelaldermusikkdager arrangeres for 10. gang i helgen.

- Selv om middelalderen var en tid med krig, pest og mye vondt, må vi ikke glemme at folk hadde det morsomt på den tiden også. Musikken er sprudlende, morsom og alvorlig. Den spenner over alle registre, fra det religiøse til det folkelige, forteller sanger og festivalleder Gro Siri Ognøy Johansen når vi møter henne i solskinnet ved middelalderkirken Gamle Aker.

Micrologus fremfører et av verdens eldste syngespill, <i>Spillet om Robin og Marion</i>, søndag i Gamle Aker kirke.

Micrologus fremfører et av verdens eldste syngespill, Spillet om Robin og Marion, søndag i Gamle Aker kirke.

FOTO: Sergio Fortini

 

Mange av oss forbinder middelaldermusikk med gregoriansk sang. Disse enstemmige sangene var høyreligiøse, og inkorporert som en del av gudstjenesten. Andre deler av middelalderens musikk er nok mer ukjent for mange av oss. Det vil Johansen gjøre noe med.

Les også

Våkn opp fra sommerdvalen - det er festivaltid!

August er årets store festivalmåned.

 

- Vi mennesker har ikke endret oss så mye. Det er som Sigrid Undset så fint sa det «Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.» Jeg tenker at menneskene som levde da, nok ikke var så annerledes enn oss. Musikk var og er en del av livet.

Pilegrimer, trubadurer, nonner

Ikke vær redd for at festivalen er for smal, at innholdet er for vanskelig og høykulturelt.

Tone Hulbækmo og Kalenda Maya åpner musikkdagene på fredag.

Tone Hulbækmo og Kalenda Maya åpner musikkdagene på fredag.

FOTO: Storfjell, Ingar

 

- Vi ønsker å nå ut til flest mulig, for dette er fantastisk musikk. Du trenger ikke kunne noe som helst om historie for å nyte musikken. Men litt nysgjerrighet skader ikke. Hvis du er litt nysgjerrig på hva folk drev på med i middelalderen, må du komme, oppfordrer hun.

Pilegrimer, trubadurer, narrer, hoffet, munker og nonner var alle med på å skape et yrende musikkliv.

- Vi kjenner den gregorianske kirkesang fra munkeklostrene. Men filosof og nonne Hildegaard von Bingen skrev en rekke musikkstykker. Kvinnefellesskapet i klostrene var viktig, og de fungerte som vår tids universiteter. Å havne i kloster var ikke det verste som kunne skje. Sangen var en stor del av hverdagen.

Middelalder-hit

De færreste av oss er nok klar over at en av historiens eldst bevarte musikaler stammer fra 1200-tallet av dikteren og komponisten Adam de la Halle.

- Stykket om Robin Hood er en hit fra middelalderen, et syngespill, en musikal! Det er veldig stas å få vist denne oppsetningen i et middelalderrom som Gamle Aker kirke. Stykket var uhyre populært i sin tid, og er nå rekonstruert av den italiensk-franske gruppen Micrologus.

Musikken og sangen fra denne tiden er et speil tilbake til fortiden, og gir et godt bilde av hva som rørte seg i folkesinnet.

- En pilegrim møtte mange på sin vei. De møttes på tvers av grenser, og nye sanger ble skapt. Det er denne folkelige kulturen vi vil formidle på årets festival. På veien oppsto myter om helter og mirakler som vi kjenner den dag i dag.

 

Les også:

Les også

Siste fra Musikk

Oslo Middelaldermusikkdager

Tid: 2.– 4. august

Sted: Gamle Aker kirke

Program:

Fredag 20.00: Kalenda Maya - norsk gruppe bestående av Tone Hulbækmo, Anne Hytta, Hans Fredrik Jacobsen, Sverre Jensen og Hans Hulbækmo.

Lørdag kl. 22.00: Laude Illustre - Nattkonsert med Innledende foredrag om Frans av Assisi av professor Nils Holger Petersen. Sang og musikk ved Agnethe Christensen, Gro Siri Ognøy Johansen og Elizabeth Gaver.

Søndag kl. 12.00: Dans, foredrag, konsert og café i Saxegaardens hage ved middelalderparken i Gamlebyen.

Søndag kl. 20.00: Spillet om Robin og Marion av Micrologus.

 

 

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

  • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

    Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.

Siste musikk

Siste film

Siste scene