Oslopuls

Tips til arrangementer for vår kalender sendes til oslopuls@aftenposten.no. Husk dato, tid, sted, varighet, pris og kort beskrivelse.
  • Fatoumata Diawara fra Mali spilte minikonsert da Oslo World Music Festival viste seg frem på Caféteatret på Grønland i forrige uke. Diawara kommer tilbake i november, når festivalen arrangeres for 19. gang.

    FOTO: MonicaStrømdahl

Skal vise byen verdensmusikken

Oslo World Music Festival har vokst kraftig siden midten av 00-tallet. I år ligger alt til rette for å nå ut til enda flere.

– Det er ikke nødvendigvis et mål å være på flere scener enn de 13 vi allerede bruker, men vi mener vi har et større publikumspotensial. Ideelt sett skal vi selge ut samtlige konserter. Det er heller ikke utenkelig at vi i fremtiden også kan gjøre større konserter, for eksempel i Oslo Spektrum, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Fredag markerte festivalen at de for første gang siden oppstarten i 1994 står på egne ben. Før Oslo World Music Festival (OWMF) ble løsrevet fra Rikskonsertene og etablert som en selvstendig stiftelse i vinter, var det blant annet snakk om en sammenslåing med Øyafestivalen eller Melafestivalen.

Nå er det slutt på usikkerheten, og OWMF kan se fremover. Neste festival arrangeres i november.

– Vi ønsker å være synlige hele året. Festivalen har gjennom Rikskonsertene arrangert turneer rundt om i Norge, men av distriktspolitiske hensyn har vi ikke kunne være så sterkt til stede i Oslo hele året. Nå kan vi i teorien gjøre så mye vi vil her i byen. Vi samarbeider allerede med Film fra sør og Øyafestivalen, og kunne gjerne tenke oss flere opplegg med andre festivaler, scener og klubber, sier Stølen.

Opplysningsarbeid

FOTO: Monica Strømdahl

I fjor besøkte 14 500 OWMF. Besøkstallene har økt jevnt og trutt siden 2005, da 10 000 var innom. Festivalen har blant annet hatt suksess med 2000 publikummere på gratiskonsert på Furuset Senter i 2010 og samarbeid med byens asylmottak. For mange er OWMF likevel ukjent.

– Veldig mange har jo vært innom. Festivalen tiltrekker seg alt fra teaterpublikumet til unge, musikkinteresserte folk som henger på Blå. En av våre viktigste oppgaver er å booke artister som folk kanskje ikke har kjennskap til fra før av, litt som Øyafestivalen gjør, sier Stølen.

Satser på sponsing

I forbindelse med løsrivelsen fra Rikskonsertene i vinter, har OWMF ansatt Einar Idsøe Eidsvåg som ansvarlig for markedsføring, spons og booking. Eidsvåg har siden 2007 hatt omtrent tilsvarende ansvarsområde på Blå.

De seneste årene har OWMF vært drevet av omtrent 5 millioner årlige kroner fra staten, i tillegg til billettinntekter. I år er overføringene redusert til 4,4 millioner.

FOTO: Monica Strømdahl

– Siden festivalen har vært statlig, har privat sponsing vært umulig. Dette blir et helt nytt felt. Jeg kommer til å gå etter de store fiskene som holder på der ute, som Statoil, men ønsker også å finne mindre partnere, sier Eidsvåg, som mener OWMF har et stort potensial.

– Det ligger så mye i world music-begrepet, og sånn sett er det alltid rom for forbedring i hvordan en festival presenterer musikken. Man kan for eksempel ta nyere musikkstiler og presentere historien som ligger bak dem bedre. I tillegg kan det som skjer på klubber etter klokken 23 bli en viktig del av festivalen, sier han.

Henter Jane Birkin

Fredag ble de første artistene til Oslos World Music Festival 2012 presentert. Blant dem var 60-tallsikonet Jane Birkin, kjent som sanger, skuespiller, modell - og kona til Serge Gainsbourg.

Sammen skapte de store overskrifter i 1969 for stønningen på megahiten «Je t’aime... moi non plus». Birkin er nå ute på turné der hun hyller Gainsbourg og markerer at det er 20 år siden hans død.

Til Oslo World Music Festival og Sentrum Scene tar Birkin med seg sitt japanske band og fremfører sanger med innslag av både fransk, engelsk og japansk. Foreløpig er også Ana Moura (Portugal), Gaby Moreno (Guatemala) og Fatoumata Diawara (Mali) booket til festivalen.

Les også

Siste fra Musikk

Oslo World Music Festival

Verdensmusikkfestival som har vært arrangert i Oslo siden 1994. Neste festival arrangeres mellom 30. oktober og 5. november i år. Var inntil 1. januar underlagt Rikskonsertene, men er nå egen stiftelse. Mottar 4,4 millioner kroner direkte over statsbudsjettet i 2012. Besøkstallet ligger på omtrent 15 000 årlig. I 2011 arrangerte festivalen 27 konserter på 13 ulike scener.

I dag må du få med deg...

se alle

Oslos beste...

  • 10 tips for helgen

    Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.

Siste musikk

Siste film

Siste scene