• Espen Sommer Eide og Dag Are Haugan i Alog fikk Spelemannsprisen i 2005.

    FOTO: Erichsen, Jarl Fr.

Storband og små band

Det er ikke størrelsen på bandet som bestemmer kvalitetene i musikken.

123456
«Tarantula suite»

Den kreative kraften som fyller Alogs musikk med overraskelsesmomenter er av sjelden styrke. På sitt femte album har elektronikaduoen Dag-Are Haugan og Espen Sommer Eide med seg Sheriffs Of Nothingness og Sigbjørn Apeland. Jenny Hval og Jaap Blonk er vokalist på et spor hver.

Deltakelsen svekker ikke det organiske inntrykket, men det flytter tyngdepunktet i musikken, fra det pedantiske i retning av det noe mer impulsive. Det låter åpent, samtidig som uttrykket har en tydelig retning.

Alog kombinerer frigjøringsprosess med konsolidering. Nederlenderen Jaap Blonk gjør «Bømlo brenn om natta» og tar den norske duoen rundt nye svinger. 

Unemployed er underfundig, utfordrende og stemningsmettet. Alog holder på særpreget. Tolvan Big Band er en institusjon svenskene kan være stolte av.

Tarantula suite spiller de atten musikerne komposisjoner av saksofonist Cennet Jönsson som også står for arrangementer. Det er både bluesbasert og svingende, melankolsk og energisk. Musikken gir rom for fine solistinnslag, men har sin styrke  i de kollektive løftene. Det låter personlig i «Forza» og mer anonymt i «Misterioso», med en keyboardbruk som kjøler inntrykket. «Speranza» avrunder et ellers varmt og variert album, med pianist Jørgen Emborg omsluttet av myk kraft.

Bredt stilspekter

Daniel Erdmann, tenorsaksofon og Samuel Rohrer, trommer lar passasjer av cool jazz dele spor med brokker av rock. De har med seg Vincent Courtois på cello og Frank Möbus på gitar og har mer til felles med en klassisk strykekvartett enn en hard bop combo. De raffinerte arrangementene gjennomsyrer musikken. How to catch a cloud oppleves som særpreget, men musikerne mangler de egenstemmene som må til for å løfte et prosjekt inn i det originale. I likhet med mange av samtidens jazzmusikere plukker denne kvartetten fra et bredt stilspekter, og de gjør det med gefühl.

Espen Sommer Eide og Dag Are Haugan i Alog fikk Spelemannsprisen i 2005.

Siste fra seksjon

Anmeldt:

4 Tolvan Big Band: Tarantula suite 4 Alog: Unemployed 4 Daniel ¿Erdmannn/¿Samuel Rohrer¿: How to catch ¿a cloud

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle