• Gjestevokalist Norah Jones hyller Ray Charles

    FOTO: Berg, Peter van den

Tradisjonsrikt og spennende

Amerikansk erfaring og svensk nyfikenhet overrasker med forfriskninger.

123456
«Unreleased»

Unreleased? er den andre utgivelsen fra den svenske trioen Fire!, og den forteller at jazzen fortsatt nekter å stå stille. Ja, den nekter til og med å være jazz. Mats Gustafsson, Johan Berthling og Andreas Werliin setter kreativiteten i førersetet og lar den styre dem inn i åpenhet. Musikken låner psykedelia fra rocken og saksofongrovkorn fra jazzen. Man kan høre at de tre har bakgrunn fra The Thing, Tape og Wildbirds & Peacedrums, men Fire!-soundet lever sitt eget kantete liv. At trioen har med seg en av vår tids fineste eksentrikere, Jim ORourke, gir uttrykket ugjennomtrengelighet og glans. Sporene er lange og følger en estetikk som både John Coltrane og 60-tallsmedlemmer av Pink Floyd bygde ideer på. Fire!-gjengen innbyr til langvarig lyttevennskap, helt uten å spille på sjarm.

Beskjedent drag.

Petra Haden skal være glad hun har klodens skarpeste americanafortolker i ryggen når hun synger «Tennessee Waltz» og «Ive Got A Crush On You». Stemmen er sjarmerende ordinær, men uttrykket hennes løftes inn mot det betydelige med Bill Frisells mykt offensive gitararbeid i bakrommet. The Windmills Of Your Mind er trommeslager Paul Motians plate, men det er åpenbart at hele kvartetten har et kjærlighetsforhold til sangene de har valgt. De åpne og luftige arrangementene står i gjeld til Jim Hall, men de har også en unik kvalitet, knyttet til Motian og Frisells vektige historie. Bassist Thomas Morgan later til å ha gått i skole hos Charlie Haden. Musikken har et gjennomgående beskjedent drag, en forsiktighet som avler styrke og gir sangene et duppende og våkent vesen.

Langt unna.

Den som vil hylle selveste Ray Charles, tar mildt sagt på seg en formidabel oppgave. Wynton Marsalis og Willie Nelson lykkes da heller ikke helt. «Hallelujah I Love Her So», «Unchain My Heart» og «Makin Whoopee» fortolkes uten overbevisende kraft, selv om Marsalis-bandet navigerer sikkert, og gjestevokalist Norah Jones klarer seg bra. Dette ligger langt unna hva geniale Charles kunne by på. Det hjelper ikke at Willie Nelson er en av vår tids største crossoverartister.

Siste fra seksjon

Også anmeldt:

Paul Motian with Bill Frisell, Thomas Morgan, Petra Haden: The Windmillls Of Your Mind Karakter: 5 Willie Nelson & Wynton Marsalis featuring Norah Jones Here we go again: Celebrating The Genius Of Ray Charles Karakter: 3

Siste musikkanmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle

Musikk

se alle

Teater

se alle