• Fra venstre: Katrin Müller, Tanja Mõje og Mareika Bruns fra Bremen i Tyskland er på skoletur og har nettopp lært masse om polarheltenes stolte bragder. Jentene tilbringer to uker i Norge og har mye sightseeing foran seg.Neste stopp denne dagen er Kon-Tiki , Vikingskipene og Norsk Folkemuseum, alt på Bygdøy.

    FOTO: Hilde Bjørhovde

Museumssjekken

Fram-museet er en fest å besøke

Polarheltenes eventyrlige bragder får nytt liv i nyopprustet museum

Tidligere testet:

I sommer gjør Osloby.no en grundig gjennomgang av byens best besøkte museer. Vi sjekker alt fra utstillingene, kafetilbud, garderober, gavebutikker, barnevennlighet og andre tilbud.


 

Museumssjekken:

Frammuseet

6

 

Førsteinntrykk:

Turistbusser og masse folk utenfor de to flotte bygningene som huser Fram og Gjøa. Kommer man sjøveien fra Rådhuskaia til Bygdøy, ser man også de mange små trebåtene i sjøen foran museet. I stedet for ett trekantet hus, ligger det nå to hus der - ett som huser Fram og ett til Gjøa, som åpnet nå i vår.


 

Sommerens spesialutstilling:

Roald Amundsens polarskute «Gjøa» har fått sitt eget flotte bygg på Fram-museet, forbundet med resten av museet med en spennende passasje, full av bilder og informasjon om polare helter og ekspedisjoner.
Polarskuta har stått utendørs og forfalt siden den kom tilbake til Norge i 1972, etter å ha ligget i San Francisco i 63 år. Amundsen krysset Nordvestpassasjen med «Gjøa» fra 1903 til 1906. I den nye vernebygningen er det også kino, klasserom og utstillinger.


 

Pluss:

  • Spenstig og flott opprusting av et klassisk museum
  • Kult at du fortsatt kan gå inn i Fram, og få en følelse av hvordan det var. Skuta lukter fortsatt sjø og gammel olje
  • Meget solid informasjon
  • Fint med en liten kafe inne i museet hvor du kan ta en kaffepause

Minus:

  • Hadde vært fint med et større garderobeområde med skap

 

Foajéområdet og garderober:

Flere grupper med guide skaper litt trengsel i foajéområdet. God og vennlig informasjon og service i billettluken. Ingen garderobe og skap til å låse inn vesker og jakker. Fine, nye toaletter.


 

Kafé

Kafé Framheim har enkel meny og mange bord. Betjeningen er blid, hyggelig og varmer vaflene for oss. Her kan man ta en kaffe og summe seg litt før man gir seg museet i vold. Polarskuta Fram ruver over hodene våre. I kafeen er det litt av hvert å se på, blant annet en isbjørn – don’t touch me! - og folk som skal ta bilde av seg selv i en kulisse av inuitter.


 

Gavebutikk

Stor og innholdsrik med masse litteratur om polferder og ekspedisjoner, kosedyr, krus, gensere og kofter. Stort utvalg og kvalitetsprodukter.


 

Interaktivitet

God. Du kan teste reaksjonsevnene dine, i tilfelle du blir angrepet av isbjørn, gå inn i polarkulde på et gyngende skipsdekk i isødet, prøve å dra en tung slede og se etter stjernebilder på polarhimmelen. Det aller beste er at du kan gå inn i Fram og virkelig se hvordan ekspedisjonsmedlemmene levde. Lugarene var små og trange, her måtte de sitte og sove, for plass til å strekke seg ut var det ikke på de smale briskene. Skipet gir en genuin opplevelse. Fortsatt kjenner du lukten av motorolje og salt sjø.

Lydkulisser, paret med mektig nordlys rundt skipet, bidrar ytterligere til en fascinerende  opplevelse.


 

Barnevennlig

Ja, her er det mye spennende å se og oppleve for barna.


 

Informasjon

Veldig bra. Over alt kan du lese om de forskjellige ekspedisjonene på mange språk, også japansk, kinesisk og russisk. Filmsnutter rundt om i museet bidrar ytterligere til å levendegjøre polarhistorien og ekspedisjonene.

I Gjøa-bygningen kan du se en informativ og flott film om de historiske norske polferdene i en lekker filmsal. Filmen går kontinuerlig og gir innsikt i bragdene til de tre store polfarerne Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen.


 

Lærte vi noe?

Ja. Her kan du lære alt om de historiske norske polferdene og ekspedisjonene.


 

6

Vår vurdering

Et opprustet og revitalisert Fram-museum med Gjøa som en del av opplevelsen er en fryd å besøke. Museet tar ikke bare for seg de norske bragdene i polarområdene. I det nye Gjøa-bygget blir også mange utenlandske ekspedisjoner presentert.

Fram-museet er en perle og en turistmagnet som setter de polare bragder i historisk perspektiv og samtidig peker fremover - mot global oppvarming og nedsmelting av polisen.


 

Tidligere testet:

 

 

Les også

Siste fra Oslos beste

Fram-museet

Museet skildrer de historiske norske polferdene og de tre store polfarerne Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen, pluss utenlandske ekspedisjoner i polare strøk.Polarskipet Fram er hovedattraksjon.

På Bygdøy med adkomst via buss eller ferge.

I juni åpnet Fram-museet igjen etter ombygging.

Nå kan man se Gjøa-skuta innendørs. Båten Amundsens krysset Nordvestpassasjen med fra 1903 til 1906 har fått sitt eget vernebygg med adkomst via en underjordisk passasje fra hovedhuset.

Åpningstider: I sommer alle dager fra 9-18

Priser: Voksne 80 kroner, barn  og studenter 30 kroner, honnør 50  kroner.

 

Flere bilder

Polarskipet Fram antar blålige toner i nordlysets skinn. FOTO: Hilde Bjørhovde

FOTO: Hilde Bjørhovde

I dag må du få med deg...

se alle