• Her mottar Peter Dundas applaus etter visningen av Ungaros Spring/Summer-kolleksjon 2007 i Paris.

    FOTO: PHILIPPE WOJAZER

Her er norsktoppen!

Denne uken starter Oslo Fashion Week. Her er norsk designs største suksesshistorier.

Oslo Fashion Week starter denne uken, les også:

Vi ba moteredaktørene Lisbeth Gulbrandsen (Henne), Hege Aurelie Badendyck (Costume), Petra Middelthon (Elle), Elisabeth Skjervum Hole (Personae), Linda Nguyen (Elle Mann) om å kåre de viktigste norske designerne gjennom tidene.

1) Per Spook (Født 1939)

CV: Diplomeksamen ved motelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1959. Student ved L'Ècole da la Chambre de la couture parisienne i Paris, lærling hos Christian Dior i 1960. Åpnet eget motehus i Paris i 1977. I 1978 vant han Haute Couture-prisen «Aiguille d'Or» (Gullsynålen). I 1979 og 1993 den høythengende prisen «De d'Or» (Gullfingerbøl - moteverdenens svar på Oscar). Arbeider fortsatt som designer fra sitt hjem i Paris.

På kjentfolk: Jane Birkin bar Per Spooks brudekjole. Barbra Streisand, Sophia Loren, Brooke Shields, Jeanne Moreau, Dronning Sonja.

FOTO: Roald Berit

Historie: Per Spook vokste opp på Bislett i Oslo med en mor som var sydame og lagde sine første kreasjoner som femåring. Han reiste til Paris som 20-åring og ble lærling hos Dior. Etter noen harde, sultne og hektiske år, åpnet han sitt eget motehus i Paris. Ble for alvor kjent i Norge i 1981, da han utviklet Spook-genseren for Den Norske Husflidforenings 90 årsjubileum. «Alle» - fra friskuser i marka til moteløver og barnefamilier - eide en Spook-genser. På nittitallet ble det dårlige tider, mange av motehusene måtte gi tapt. Per Spook stengte sitt motehus i 1995. I dag er Per Spook godt kjent som kunstner, både nasjonalt og internasjonalt. Han lever et tilbaketrukket liv i Paris og designer fortsatt to prêt-À-porter-kolleksjoner årlig for det asiatiske markedet.

Sagt: «Franske kvinner vet nøyaktig hva de gjør når de kler seg, men norske kvinner gjør alt galt! Sammensetningen av farger, stoffer og linjer, alt!»

Inspirasjon og stil: Per Spook har fått æren for å innføre flate sko på catwalken og mønstrete strømpebukser under miniskjørtet. Kjent for sin forkjærlighet for sort/hvitt og mønstre, men også for farger og originale kontraster. Klærne bar ofte preg av temaer som grafiske mønstre og inspirasjon fra nordisk natur og klima. Han lot seg påvirke av postmoderne tendenser på sent 1970- og 1980-tall. Samekulturen, og historiske hendelser som den franske revolusjon og byggingen av Eiffeltårnet, kunne bli temaer for nye antrekk.

I Oslo: Strikkeoppskrift for Spook-genseren fås på Den Norske Husflid, Rosenkranzgt 19. Museumsbutikken til Nasjonalmuseet selger brosjer og smykker signert Spook.

2) Peter Dundas (Født 1965)

FOTO: FRANCOIS GUILLOT

CV: Utdannet ved designskolen Parsons The New School for Design i New York. Har jobbet for Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix og Roberto Cavalli. Sjefsdesigner og «creative director» for Emanuel Ungaro. Var innom pelsfirmaet Revillon før han nylig overtok jobben som sjefdesigner for det italienske merket Pucci.

På kjentfolk: Madonna, Victoria og David Beckham, Bono, Kate Moss, Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones, Beyoncé. og Mette-Marit.

FOTO: Aagaard, Rolf M.

Historie: Peter Dundas vokste opp med en alenepappa som kledde sønnen slik han selv mente var fornuftig. Det endte ofte i eksentriske plagg som de andre barna lo av, men det vekket tidlig interessen hans for klær. Det samme gjorde fascinasjonen for teater. Flyttet til USA som 13-åring og tok designutdannelsen i New York. Dro deretter til Paris og ble oppdaget av Jean Paul Gaultier for kostymene han sydde ved teateret på begynnelsen av 1990-tallet. Resten er motehistorie.

  Sagt: «Jeg har alltid vært glad i den røde løperen, og den røde løperen har vært glad i meg.» «Jeg liker sterke kvinner som er trygge på seg selv, og som eier sin egen femininitet.»

Inspirasjon og stil: – Impulser kommer fra mange land og kulturer. Fra folk jeg ser på gaten. Fornuftige norske klær inspirerer meg også, ikke minst norske gensere, har Peter Dundas sagt. Stilen er feminin, sensuell og forførende.

I Oslo: Får du bare tak i sko fra Emilio Pucci, hvor Dundas nå er sjefdesigner. Dem får du hos Soul i Bygdøy allé 28.

2) Carlos Zachrison (f. 1970) og Arne Nerjordet (f. 1963), norsk-svensk designduo.

CV: Utdannet ved moteskolen Esmod i Oslo. Etablerte sitt eget selskap i 2002. Første damekolleksjon i 2002. Første herrekolleksjon i 2008. Selges i eksklusive butikker i motemetropoler over hele verden. Har gitt ut boken «Arne & Carlos: Masker og snitt fra Tonsåsen» med strikkeoppskrifter fra deres hjem,

På kjentfolk: Kronprinsesse Mette-Marit og flere norske kjendiser er fan.

FOTO: Fuhr Bodil

Historie: Arne Nerjordet vokste opp på Lillehammer under samme gårdstak som fire generasjoner Nerjordet. Carlos Zachrison ble født i Sao Paolo i Brasil. De møttes i 1999, flyttet sammen til en stasjonsbygning i Valdres og etablerte seg som designere. Til tross for suksess og mye oppmerksomhet: I fjor slo de selskapet sitt konkurs etter en krangel med den lokale investoren. Rett etterpå kom de sterkere tilbake enn noensinne, da damebluser og økologiske jeans ble erstattet med strikkeplagg basert på tradisjonelle, urnorske mønstre. Noe som blant annet førte til at det japanske, avantgardistiske motehuset Comme des Garçons inviterte dem til å designe en mini strikkekolleksjon.

Sagt: «Så lenge man lager ting basert på det man elsker, kan det ikke bli feil, fordi det er ekte.»

Inspirasjon og stil: Arne&Carlos har flere ganger sagt at signaturstilen deres er skapt ut fra tingene de elsker. Gamle tradisjoner, 50-tallet, skandinaviske bunader, kitsch, humor, Dolly Parton og andre kvinnelige ikoner fra barndommen. Litt Monet og Litt Carl Larsson.

4) Kristian Aadnevik (Født 1978)

FOTO: KRISTIAN AADNEVIK STUDIO

CV: Utdannet skredder og har master fra The Royal College of Art i London. Designassistent for Alexander McQueen under studietiden. Sjefsdesigner for Charles Jourdan, med ansvar for det japanske markedet. Etablerte sitt eget merke i 2004. Håndplukket til å representere Versace i et eksklusivt protegéprosjekt i Firenze i 2008.

På kjentfolk: Rhianna, Madonna, Jamelia, Jade Jagger.

FOTO: KRISTIAN AADNEVIK STUDIO

Historie: Kristian Aadnevik fra Fana i Bergen droppet psykologistudiene til fordel for skreddersøm på yrkesskolen i Bergen, og kom inn på prestisjefylte Royal College of Arts i London. Han satser nå på sitt eget merke fra London, der han fortsatt holder til. Britiske Elle har kalt ham for en ny redningsmann for London-moten og Sunday Times og Style.com har utropt ham til en designer å se opp for. Som første nordmann viste Kristian Aadnevik klær under eget navn ved moteuken i Milano i fjor. Merket Kristian Aadnevik selges i butikker i England, USA, Russland, Midtøsten og Skandinavia.

Sagt: «Jeg vil at kvinnen skal se best mulig ut og føle seg selvsikker i mine klær.»

Inspirasjon og stil: Frekke showgirls så vel som hans egen bestemors glamorøse stil har inspirert Kristian Aadnevik. Uttrykket balanserer mellom high society og rå bondage. Bruker mye håndsøm, avanserte syteknikker og eksklusive materialer som lær, skinn, chiffon og fjær. Stilen er ultrafeminin, ekstravagant, sexy og rocka.

5) Kjell Torheim (Født 1948)

FOTO: Paiewonsky, Paul

CV: Diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1976. Startet sitt eget atelier samme år. Viste sin første kolleksjon i 1977. Har regelmessig presentert én til to kolleksjoner årlig. Fast designer for Dronning Sonja og andre kongelige.

På kjentfolk: Dronning Sonja, Dorthe Skappel, Ingrid Schulerud, Wenche Foss, Mille-Marie Treschow 

Historie: Veteranen Kjell Torheim, også kalt Norges svar på Karl Lagerfeld, står fremfor alt for det klassiske i norsk design. Han er oppvokst i Båtsfjord og Hardanger. Studerte på Kunst- og håndverksskolen i Oslo – hvor han senere har undervist – og begynte å sy klær for salg under studietiden. Har jobbet som modell og var med på å starte Elite Modellbyrå. I pakt med tradisjonen fra de franske motehusene har Torheim regelmessig presentert én til to kolleksjoner årlig. Med kongelige og flere celebre kunder på listen har Torheim holdt en lav profil og lagt seg til én vane: Diskresjon, diskresjon, diskresjon.

Sagt: «Jeg stiller opp når hun trenger det» (Om dronning Sonja)

Inspirasjon og stil: Opptatt av farger, stoffstrukturer, linjer og former. Klærne hans er anvendelige, men fremfor alt elegante, og går for å ha utsøkte snitt, fremragende stoffbehandling og god søm.

Les også:

Les også

Siste fra Shopping

I dag må du få med deg...

se alle