• - Jeg har nesten sluttet å kjøpe kaffe på kaffebarer etter at jeg fikk meg en Chemex. Jeg drikker stort sett bare sort kaffe, og har funnet ut at jeg kan lage den bedre selv enn det jeg får på kaffebar, sier Gunnhild Sørås.

    FOTO: Ingar Storfjell

Kaffe-chemi

James Bond og Venner for livet-gjengen brygget kaffen sin på den. Nå er Chemex på vei inn i samlingen til Nasjonalmuseet, og i norske hjem.

Les også: Stimulerer kaffe hjernen? | - Oslo blant verdens beste | Forza Oslo! | Gniere | Kaffe har satt sinnene i kok | Sur kaffe

I leiligheten sin på Grønland står Gunnhild Sørås og brygger kaffe. Hun er nøyaktig, og bruker vekt og desilitermål for å få riktig forhold mellom kaffe og vann. Det er sånn hun synes den blir best.

Det er ett år siden Sørås så en Chemex for første gang, i vinduet i butikken hvor en venninne av henne jobber.

- Jeg syntes den var utrolig vakker og likte komposisjonen i designen. Kombinasjonen av glass og tre. At den så praktisk ut. Når jeg fikk den demonstrert og syntes kaffen ble kjempegod, ble det til at jeg ønsket meg en i innflyttingsgave, sier hun, mens hun heller Chemex-brygget kaffe i noen kopper, og serverer.

- Jeg er ikke veldig kaffeinteressert, men jeg er praktisk anlagt og glad i god kaffe. Det er derfor jeg bruker vekt og desilitermål.

Leiligheten til Sørås er ikke stor, og er innredet i hvitt og bruntoner. Farger som står i stil med treet og lærreimen på kaffebryggeren.

- Det føles som om den hører hjemme her, sier Sørås.

- Slik design skal være

FOTO: ChemexCorp.

Vi skrur klokken 70 år tilbake i tid. Året er 1942, og Museum of Modern Art (MoMA) i New York har satt opp utstillingen “Useful objects in wartime”. På forsiden av MoMAs programblad i forbindelse med utstillingen er det bilde av en Chemex – en kaffebrygger i glass, tre og lær, designet av den tysk-amerikanske kjemikeren Peter Schlumbohm.

Siden den gang har den vært en del av den permanente utstillingen på MoMA, en anerkjennelse som kun er forbeholdt det absolutt ypperste innen kunst og design.

- Chemex er både et vakkert objekt å se på, og god å bruke og å rengjøre. Den er akkurat som et godt designobjekt skal være, sier Widar Halén, avdelingsdirektør for design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet.

Han har selv blitt kjent med kaffebryggeren gjennom flere opphold som gjesteforeleser i USA, og ellers gjennom designfaglige publikasjoner.

FOTO: IngarStorfjell

- Det som kjennetegner Chemex er først og fremst den rasjonelle, enkle og minimalistiske formen. I og med at Schlumbohm var kjemiker av utdannelse, har nok utgangspunktet for Chemexen den klassiske Erlenmeyer-laboratorieflasken. Schlumbohm har tatt formen fra denne flasken et stykke videre og gitt den en slags timeglassform. I tillegg ser man også inspirasjonen fra kjemien ved at Chemex er laget i varmeresistent glass som også brukes i den farmasøytiske og kjemiske industrien.

På Nasjonalmuseet står det i dag flere andre kaffebryggere ble laget i samme periode som Chemex. Nå vurderer Nasjonalmuseet også å ta inn Chemex i sin permanente utstilling.

- Den er jo et interessant alternativ til de andre kaffebryggerne vi har fra denne perioden, blant annet ved at den er enda mer funksjonell enn disse. Den er jo funksjonalismen i ente potens, sier Halén.

James Bonds favoritt

Oppfinner Peter Schlumbohm tok seg personlig av mye av markedsføringen i Chemexens første år, og sendte kaffebryggeren til presidenter, filmprodusenter, musikere og forfattere. Det gjorde at kaffebryggeren fikk bred eksponering gjennom både presse og populærkultur.

De amerikanske presidentene Harry Truman og Lyndon B. Johnson var blant dem som fikk kaffebryggeren tilsendt. I Ian Flemings James Bond-roman ”From Russia with Love” kan man lese at Bond drakk sterk Chemex-brygget kaffe til frokost når han var i London. Musiker Bob Dylan og poet Allen Ginsberg er også avbildet med en Chemex, og i grøsserklassikeren Rosemary’s Baby har Mia Farrow en Chemex ved frokostbordet.

FOTO: ChemexCorp.

I nyere tid har Chemex blant annet fått oppmerksomhet gjennom serien ”Venner for livet” og i den legendariske CBS-journalisten Andy Rooneys faste spalte på ”60 Minutes”.

Mer populær

Selv om Chemex i lang tid har vært utbredt i husholdninger i USA, var det først i andre halvdel av 00-tallet at interessen for Chemexen så smått begynte å vekkes her i Norge. Et par av Oslos kaffebarer tok inn bryggeren, og begynte å brygge Chemex på bestilling etter hvert som en ny interesse for manuelt brygget svart kaffe, vokste seg sterkere. Selv om det fremdeles kun er noen få kaffebarer i Oslo som tilbyr Chemex-brygget kaffe i dag, er salget av selve bryggeren på vei oppover, skal vi tro Chemex selv.

- Salget i Norge øker for hvert år, men nøyaktig hvor mye vi selger i Norge vil jeg ikke ut med, sier Adams Grassy i Chemex Corporation.

Han er sønnen til Patrick Grassy som i 1980 kjøpte firmaet, og som gjorde Chemex til den familiedrevne bedriften den er i dag. Fremdeles teller ikke bedriften, som hvert år produserer mange tusen kaffebryggere, mer enn ti ansatte.

- Vi tror at populariteten også har noe å gjøre med at produktet ikke er forandret siden den først kom på markedet i 1941. Designen til Chemex er vakkert og ikonisk, og veldig gjenkjennelig. Vi har lyst til å fortsette å være tro mot det.

Les også: Stimulerer kaffe hjernen? | - Oslo blant verdens beste | Forza Oslo! | Gniere | Kaffe har satt sinnene i kok | Sur kaffe

Les også

Siste fra Shopping

Slik lager du kaffe på Chemex

Sett filteret i kolben, med siden med tre lag mot tuten. Skyll det i rent, kokende vann for å få vekk papirsmak, og hell ut vannet. Beregn 65–70 gram kaffe pr. liter vann. Kaffen skal være kvernet grovere enn til normal filterkaffe, men finere enn presskanne. Hell først i akkurat nok vann til at all kaffen blir våt. La den stå og "blomstre" i 30–40 sekunder, eller til kaffen slutter å boble. Begynn å helle vannet i midten av kaffen, og hell så i sirkler med en jevn, middels tykk stråle. Til en halv liter kaffe skal vannet renne gjennom på 4–5 minutter. Her får du kjøpt Chemex: De fleste Stockfleths-filialer, Java espressobar på St. Hanshaugen og Mocca kaffebar og KAFFAbutikk, begge på Briskeby. Pris fra ca 550,- kr

I dag må du få med deg...

se alle