• Nilles butikksjef Camilla Tokerud Evjen mener tomme butikklokaler må fylles for å få kundene tilbake til Tøyen senter.

    FOTO: Heidi MarieSkarnes

Tar opp kampen mot storsentreI dag går de fleste gjennom Tøyen senter uten å stoppe. Utekino, flere butikker og restauranter skal gi folk en grunn til å oppholde seg der.Mennesker kommer gående fra T-banen over Tøyen torg. Noen går innom biblioteket og postkontoret, ellers går strømmen av folk tvers gjennom torget. Nille er en av butikkene som fortsatt holder koken. Men inne i butikken er det kundetomt. Butikksjef, Camilla Tokerud Evjen (27), fyller tiden med å rydde i hyllene. Hun er glad for at noe skal skje for å skape mer liv på senteret.

- Da Skatt Øst holdt til på senteret, var det masse kunder her. Da de la ned i desember 2008, forsvant mange, forteller hun.

En "Bogstadvei" til Bjørvika

Tøyen senter ble bygget tidlig på 1970-tallet, i dag er det et dødt torg. Nå håper butikksjefen på Nille at noe skjer slik at de tomme butikklokalene blir fylt opp. Og det er akkurat det sentereierne planlegger.

I planene for nye Tøyen torg ser de for seg å bruke torget til utstilling og markedsplass. Det foreslås å bygge utekino og et basseng med fontene og sittebenker og å utvide handelstilbudet. I planene skisseres Tøyen senter som en slags østkantens Majorstuen, med en "Bogstadvei" som forbindelse ned til Bjørvika og sentrum.

- Vi ønsker å tilføre torget en helt ny energi. Det skal bli et sted der du ønsker å sette deg ned, sier Anne-Lise Øien, prosjektleder for planene.

Kan selge torget

Saken fortsetter under bildet

Nye Årvoll senter.

FOTO: EVE IMAGES

- I dag inneholder senteret det folk trenger til hverdags, men vi ønsker å supplere dette med et spennende bakeri, to-tre restauranter og kaffebarer, sier Øien.

- Trengs senteret?

- Absolutt! De som bor og jobber her trenger et nærsenter. Dette kan også bli et sted hvor turister kan stoppe for å ta en kaffe. Tøyen, med sine nærliggende attraksjoner og museer, trekker folk fra hele byen. Et revitalisert Tøyen torg gjør det naturlig å stoppe opp litt til. Dette er et av de få godt definerte torgene i byen, og det fortjener et løft. Med det kollektivknutepunktet som også er her, er det helt unikt.

Saken fortsetter under bildet

FOTO: JÆGER BRUDEVIK ARKITEKTER

Oslo kommune eier selve torget på Tøyen senter. Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) er blitt presentert for planene, og han er enig i at noe må gjøres.

- Tøyen senter har et kjempepotensial. Det bor så mange mennesker i dette området, og Tøyen har en T-bane som er veldig mye brukt. Vi er åpne for å selge grunnen vi eier til sentereierne, hvis det kan bidra til en positiv utvikling.

Uinteressert i gamle, slitne sentre

Det er ikke bare på Tøyen det lokale sentret rustes opp (se fakta). Over hele byen kjemper nærsentereierne om leietagere og kunder.

- Det er stor konkurranse om å beholde leietagerne, og de er uinteresserte i å leie lokaler på gamle, slitne sentre. Hvis vi ruster opp nærsentrene, slipper folk å dra på storsentrene for å handle. Da kan de handle der de bor, på vei hjem, sier eiendomsutvikler Kjell Bjørke i Obos forretningsbygg AS.

Også på Veitvet innser sentereierne at de må gjøre noe for å hindre handelslekkasje til de større sentrene.

Saken fortsetter under bildet

FOTO: Kjersti FlugstadEriksen

- Vi satser på å bli et nærsenter med handel kombinert med kulturelle aktiviteter. For å tiltrekke kunder må vi gjøre senteret mer attraktivt, sier Kjell Hetland i Veitvet senter DA.

Byutviklingsbyråden er også positiv til at de mindre sentrene utvider og pusser opp for å forhindre at folk reiser ut av Oslo for å shoppe.

- Nærsentrene er vår tids torg. Jeg er overbevist om at de har en sosial funksjon. De er møteplasser i nærområdene.

- Men trengs de?

- Jeg mener det. Det er viktig at man kan handle dagligvarer der man bor. Hvis vi ikke har et godt handelstilbud lokalt, fører det til at flere kjører til sentre utenfor Oslo. Det er hverken byen eller miljøet tjent med. Det er viktig at sentrene får muligheten til å utvide seg. En del nærsentre må utvide for at de skal være reelle konkurrenter til at man skal kjøre ut av byen for å handle. Summen av tjenester er viktig. Sentrene må prøve å utvikle hver sin identitet og satse på sin egen profil, sier Bård Folke Fredriksen.

Les også

Siste fra Shopping

Dette skjer på nærsentrene

Veitvet senter: Tre legesentre har flyttet inn, matbutikk flytter inn i nye lokaler. Planlegger en kulturavdeling i 4. etasje med kulturskole og bokkafé. Utbygging av senteret diskuteres, og å lage direkte forbindelse fra T-banen og inn på senteret. Brobekk senter: Pusses opp. Rema 1000 flyttet nylig inn i tomme lokaler. Holmlia senter: Skal legge tak over handlegaten, utearealer skal få lekeapparater og kafé. Oppsal senter: Nybygg med 140 leiligheter, større kjøpesenter med flere butikker og dobbelt så stor dagligvare. Torg med benker, lekeplass og utendørs kafé. Årvoll senter: I fjor sommer ble det gamle senteret revet. Det nye skal i tillegg få 39 3- og 4-roms leiligheter, matbutikk, kafé, grønnsaksbutikk, frisør og apotek. Arbeidene starter i vår, innflytting høsten 2013. Bogerud senter: Planlegger å doble størrelsen. Ca. 140 leiligheter skal bygges i tilknytning til senteret. Haugenstua: Torget skal oppgraderes. Vinderen senter: Den gamle konditorigården gjenreises. 4. desember i år står det 6000 kvadratmeter store bygget ferdig, med parkering, treningssenter, bakeri, bank og eiendomsmegler, parfymeri og leketøysbutikk. Oversikten er ikke komplett

I dag må du få med deg...

se alle