Nordstrand - Oslos lengste strand

Her er bydelen med Oslos lengste strandlinje. Men Mosseveien er også lang.

På Katten, rett nedenfor Mosseveien, møtte Sandra Hansen (18) sin kjære Anders Rykhus (20) for første gang sommeren for to år siden. - Jeg satt i gresset der borte sammen med noen venninner, sier Hansen. Senere har de vært på Katten nesten sammenhengende i godværstider. Det er en strand der de liker seg godt, med gress, svaberg, stupebrett og kiosk. Sandra bor rett i nærheten - bare en rask tur over Mosseveien, så er hun der.

Mosseveiens uvenner

Hele bydelen vil ha Mosseveien bort. "Foreningen for miljøtunnel Mosseveien" har, ifølge lederen Stein Stølen, mellom 400 og 500 betalende medlemmer i bydelen, i tillegg til støtte fra Ljan og Nordstrand vel. - Mosseveien nå er helt forferdelig. Det er jo nesten umulig å komme seg til badestrendene. Foreldre tør ikke la barna sine gå dit alene. Veien ligger som en sperre mot fjorden, sier Stølen.I Oslopakke 3 ligger tunnelen inne, men det er ikke sikkert tunnelgravingen går så fort som foreningen ønsker.- Dette er et miljøprosjekt som vil frigjøre fjorden for hele bydelen, og for resten av byen, sier Stølen. Han ser for seg Mosseveien i tunnel under jorden, og den nåværende Mosseveien som en idyllisk strandpromenade, à la København.

Vil ha bedre strender

Rundt regnet 2000 meter med tilrettelagt, offentlig strand er det i bydelen. Njål Hallre, leder i Nordstrand Vel, anslår at Oslo kommune eier omtrent 60 prosent av strandlinjen. Han er ikke fornøyd med kommunens arbeid. - Vår oppfatning er at kommunen må rydde sine egne tomter og gjøre dem tilgjengelige, sier Hallre. Han synes det er vel og bra at private strandsoner har blitt pressområder, men han synes kommunen kan ruste opp de områdene som er offentlige først.

En million for fjordutsikt

Fjorden bidrar til at eiendomsprisene i bydelen varierer. Ikke bare mellom leiligheter på Lambertseter og villaer i Solveien, men også mellom boliger med og uten fjordutsikt. For en eiendom med panoramautsikt regner Espen Fjellvang, daglig leder i Krogsveen Nordstrand, med omtrent 50 000 kroner kvadratmeteren. - Med en gang en enebolig på Nordstrand har fjordutsikt, betaler folk en million mer, sier Fjellvang. Han skulle ønske at han kunne selge flere av villaene med fjordutsikt, men når folk først flytter inn, blir de boende i mange år.

Katten

Sandra Hansen bor to minutter unna Katten, så hun og kjæresten slipper å tenke så mye på at adkomsten er vanskelig. Men ingen av dem liker å krysse Mosseveien.- Det skulle vært litt flere muligheter til å krysse veien for å komme til sjøen. Det hadde vært fint med noen overganger, og ikke bare fotgjengerfelt. Bilene kommer veldig fort. Det er ikke så mye stress for oss, men for gamle og folk med barn og sånn, sier Rykhus.

Les også:

Les også

Siste fra Sprek

Gå ikke glipp av

Strendene og utendørsbadene. Ulvøya bad, Nordstrand bad, Skinnerbukta, Katten og FiskvollenNorway Cup. Sommerens største fotballbegivenhet for barn og ungdom. I år fra 30. juli til 5. august.Sjømannsskolen. Nettopp blitt utdannelsessted for alternativ medisinEkebergrestauranten. En funkisperleUtsikten kafé. Utekafé i Ekebergåsen - med utsikt

I dag må du få med deg...

se alle

Siste scene

Siste film

Siste musikk

Oslos beste...

  • 10 tips for helgen

    Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.