• Magne Arentsen (t.v.), Hanne Enger, Ida Eriksen, Hans Edvard Sunne og Øyvind Grandum ser på restene etter flyvraket i Sørkedalen. Flyet, som skulle hjelpe til med frigjøringen i Norge, styrtet her i 1945. Alle de 23 om bord omkom i ulykken. Krigsminnesmerket ble reist i 1989.

    FOTO: ANETTE KARLSEN

Turtips:

Se flyvraket fra krigen

Turen innover i Sørkedalen byr på historiske minner fra annen verdenskrig, og den drøyt én mil lange turen passer for de aller fleste.

- Jeg er markamann og liker meg godt i Marka også om sommeren, når det er grønt og flott her ute, forteller Magne Arentsen, leder for Friluftsklubben Oslo.

Klubben er på tur i Sørkedalen, fra Skansebakken og innover i Marka. Målet for turen er et krigsminne fra annen verdenskrig.

Historisk input

- Det er sosialt å gå tur i Marka, men jeg synes også det er fint med litt historisk input. Det blir en fin knagg å henge minnene på, forteller Arentsen.

Temaet for turen er flystyrten i 1945. Flyet var på vei til Oslo, og soldatene skulle assistere hjemmefronten i tilfelle tyskerne satte seg til motverge under frigjøringen. 20 briter, tre canadiere og én nordmann - major Peter Kato Juliebø - omkom i ulykken. De var på vei fra Great Dunmov i Essex i England.

Det var svært dårlig sikt under innflyvningen, og flyet styrtet. Vraket ble ikke funnet før ca. to uker etter ulykken, da gass fra flyet hadde ført til skogbrann. I 1989 ble det reist et minnesmerke der restene etter flyet ligger.

Turen starter fra Skansebakken til Lysebråten og nordover stien til midtre Lysedam. Gå deretter opp lia mot Andtjernsåsen. Her er det skilting til sti mot krigsminnesmerket.

På vei tilbake går turen igjen via Lysedammen, hvor det er mulig å bade om været tillater det. Turen tilbake kan man gå via Turistforeningens Smedmyrkoia, som ligger inntil blåmerket sti, vest for øvre Lysedammen.

Hytta er ca. én kilometer fra minnesmerket. Her kan man spise medbrakt niste, om man skulle ønske det. Det er en grei tursti oppover i slakt terreng det meste av veien. Det er noe brattere og myrlendt i stien opp mot minnesmerket etter flystyrten. Mindre brukt om sommeren

- Jeg tror man er flinkere til å bruke Marka om vinteren enn om sommeren. Hadde det vært vinter nå, hadde løypa vært helt full av mennesker, forteller Øyvind Grandum, som er med på Friluftsklubbens tur i Sørkedalen. På stien er det kun et fåtall mennesker. Hanne Enger er også med på turen. Det er første gang hun er her i sommerhalvåret.

- Jeg har ikke gått her til fots før, men har ofte vært her på ski, forteller hun.

Les også

Siste fra Sprek

Flyvrak i Sørkedalen:

Slik kommer du deg hit med bil:
Kjør fra Majorstuen nordvest på Slemdalsveien mot Gardeveien. Sving til venstre inn på Holmenveien, og fortsett på Tråkka.
Sving til venstre inn på Stasjonsveien og siden til høyre inn på Holmenkollveien.
Deretter
til venstre på Ankerveien/Olaf Bulls vei og til slutt til høyre inn på Sørkedalsveien til du kommer til parkeringsplassen.
Tar omtrent 25-30 minutter.

Slik kommer du deg hit kollektivt:
Ta T-banen til Røa og deretter buss 41 mot Sørkedalen, som stopper ved Skansebakken.
Buss 41 bruker omtrent 20 minutter fra Røa.

Turløypa:
Begynn ved parkeringsplassen ved Skansebakken. Veien går videre bort til Lysebråtan, følg stien til midtre Lysedam.
Gå opp mot Andtjernsåsen, følg skilting til minnesmerket. Gå tilbake samme vei mot øvre Lysedam, til Smedmyrkoia og tilbake til Skansebakken.
Turens lengde er rundt 13 kilometer.

Flere bilder

Turleder Magne Arentsen (t.v.) i Friluftsklubben Oslo leser kart med Hanne Enger, Ida Eriksen, Hans Edvard Sunne og Øyvind Grandum. FOTO: ANETTE KARLSEN

I dag må du få med deg...

se alle

Siste scene

Siste film

Siste musikk

Oslos beste...