Sulten?

Vapiano

 • Restaurant og cafè:
  • Pizza
  • Italiensk
Osloby mener:
123456
Vapiano
Rådhusgata 27
0158 Oslo
213 97 461
[Feil i stedsdata? Send oss en mail!]
Inviter venner:
Billig
Internasjonal kjede som serverer fersk pasta og pizza i et uformelt og usnobbete miljø.

Åpningstider:

 • Man: 11:30–00:00
 • Tir: 11:30–00:00
 • Ons: 11:30–00:00
 • Tor: 11:30–00:00
 • Fre: 11:30–00:00
 • Lør: 11:00–00:00
 • Søn: 11:00–00:00

Kjapt, ferskt og billig

Kjedebutikken har fått en restaurantfetter.

Osloby mener:

Det er tre ting du bør vite før du går inn på Vapiano, Oslos nyåpnede tyskitaliener nederst i Rådhusgata:

 1. Det er selvbetjening (som en veikro).
 2. Det er høye stoler (ingenting for dem som har dårlig rygg eller er dårlig til bens).
 3. Ved inngangen får du utdelt et ”kredittkort” som all mat og drikke blir registrert på. Mister du dette, må du betale 1000 kroner før du går.

Hvis du aksepterer disse tre, kan du se frem til et rimelig og hyggelig, italiensk måltid. Og litt hektisk. Det er nesten litt komisk at restaurantens navn og motto er Va piano - italiensk for ta det rolig, for her er det mye jobb for føden. Først må du finne deg et bord. Så må du stille deg i riktig kø ved den store matdisken som løper langs hele den ene veggen i spisesalen. Så må du sette fra deg maten på bordet ditt og hente drikke i baren som ligger i andre enden av lokalet. Eller kanskje helst omvendt, så ikke maten blir kald mens du står i drikkekø (de lager også kaffe i baren, så der tar ting tid).

Ikke kom til kort: Mister du dette, må du ut med en tusenlapp i erstatning.
 

Samlebånd

I matdisken går det derimot uhyre kjapt unna. Kjerneingrediensene er fordelt i ulike beger og poser, grønnsaker og tilbehør ligger ferdig kuttet og delt i dertil passende skåler og kar. Alt er helt ferskt, tilsynelatende også kokkene som setter rettene sammen på samlebånd. Men det går fint. Pastaen er ferdig på tre og et halvt minutt (kokt i metallkurv som pommes frites på et gatekjøkken), da er også sausen svisjet sammen i woken ved siden av. Du kan bestille ekstra ingredienser kokkene kan ha i pastaen eller pizzaen din, ingredienser du senere finner spesifisert på regningen. For alt blir registrert på kortet du til enhver tid må ha med deg.

Les også

Fersk pasta – lave priser

Den internasjonale kjeden Vapiano åpnet dørene på sin første restaurant i Norge i går.

 

Og det er jo bra når du er der sammen med kolleger fra jobben eller jentene fra klassen. Ingen trenger å bekymre seg for at de må betale for mer enn sitt eget. Og vil du spandere, samler du bare hele gjengens kort og leverer dem samlet i kassen.

Men først må du jo spise. Du kan jo begynne med en Vitello Tonnato, for eksempel. En av det italienske kjøkkens signaturretter: stekt kalvekjøtt skåret i tynne skiver, servert med saus av tunfisk og kapers. Den ser pen ut her, men den Modesty får, er ikke helt som den skal. Til det er kjøttet for kaldt og tørt (minner mest om pålegg) og det er for lite saus. Eller kanskje du tar en Caprese. Den klassiske tomatsalaten ser morsom ut, med en krans av små tomater rundt en hel mozzarella. Men det blir feil. Altfor lite tomat, altfor mye ost. Osten kommer rett fra kjøleskapet og smaker ingenting.

Pasta salme e ricotta er i prisgruppe C. Billig, men ikke det beste vi har smakt.
 

Mens du spiser, kikker du deg sikkert rundt, ser på den deilige utsikten mot Aker Brygge, beundrer de flotte marmorbrettene med olje, eddik og selvdyrkede urter som står på alle bord. Sammenligningen med kjedebutikkene er kanskje litt urettferdig, all den tid det faktisk er pent og designstilig på Vapiano. Det er det jo virkelig ikke på Kiwi.

Rød orgie

På tyskfødte Vapiano er alt italiensk, men med lyst tre og mye glass. Midt i det store rommet er det et slags veksthus der alle urtene dyrkes, og ved baravdelingen står et fantastisk bonsaitre. Baravdelingen er en helt-på-kanten-vulgær rød orgie, med gasspeiser og lave sofaer, som føles herlige å slappe av i etter å ha dinglet med bena i spiserommet. For det er jo en av fordelene med konseptet. Er du misfornøyd med å sitte ett sted, kan du bare forlate det og sette deg ved et annet bord.

Etter maten kan man slå seg ned i baravdelingen, kikke på flammene i gasspeisen og hvile bena.
 

Og ta hovedretten der. Muligens velger du som Modesty en pastarett i gruppe D (for dyrest, den koster 155 kroner). Den inneholder både indrefilet og sopp, god kraft, chili og urter, men denne gangen smaker den dessverre mest av stekeolje. Eller du tar en av pastarettene i gruppe C, som Willie, den med salami og ricottaost. Den har deilig smak, men det blir for mye pasta og for lite av de dyre ingrediensene, syns Willie. Til dette har du vært og hentet deg et glass ganske dyr Barbera d’Alba, men den blir du skuffet over, fordi den er så varm. Kanskje har de satt rødvinsflaskene oppå oppvaskmaskinen? I hvert fall står de oppstilt over en kjøkkenmaskin ved siden av vasken.

Pannacotta
 

Så da klatrer du ned fra barkrakkene for å avslutte måltidet i baren, med et lite glass med tiramisu. Det er mest krem og lite kjeks, men smaken er grei. Og prøver du deg heller på en pannacotta med jordbær, som Modesty gjorde, er den også helt grei, litt vel kremete krem, litt vel søt jordbærsmak. Men man kan ikke forvente all verden for 55 kroner.

Vapiano har vært en suksess i flere land. Det er ingen grunn til å tro at det ikke blir det her. Om det ikke er et sted for de store anledninger, er det perfekt for mange av de små.


 

4

Miljø:

En forfinet blanding av danskebåten og veikro, italiensk design med skandinavisk vri. Stort (nesten 1000 kvm), lyst og ganske lekkert. Langbord med høye krakker, de færreste med ryggstø, glassvegger med flott utsikt mot Rådhusplassen og fjorden. Prisnivå, møbler og musikk retter seg mot yngre gjester.


 

4

Meny:

 Forretter, salater, pasta, pizza. Trygt og erkeitaliensk i matdisken med klassiske forretter og kjente pastaretter. Lett forvirret i baren, hvor det er svært internasjonalt med få italienske viner. Alle viner på glass.


 

3

Mat:

Garantert ferskt er fint, men maten smaker likevel masseprodusert.


 

3

Service:

Vanskelig å karaktersette når de lar gjesten gjøre hele jobben. Men bak diskene var de blide, og ryddepersonalet var både kjappe og effektive. Og svenske, alle sammen.


 

5

Pris:

Det de sparer på service, får du igjen på pris. Her kan du få både pizza og pasta til under 100 kroner. Forretter 55–125, pasta og pizza 95–155. dessert 45–65. Glass vin fra kr 75.

Flere anmeldelser

Hva skjer?

Sorter:

Mest omtalt

lesernes favoritter

Sist anmeldt

 • Schrøder Restaurant

  123456

  Schrøder er en av byens eldste brune kafeer, og holder tradisjonen i hevd med god og rimelig husmannskost på menyen.

 • Café Tenerife

  123456

  «Mat for de kresne», står det på skiltet utenfor hos Café Tenerife på Youngstorget. Det hadde holdt med «Mat».

Se flere anmeldelser