• FOTO: Ingar Haug Steinholt

Fiskelykke

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Fjord er helt i tet blant Oslos fiskerestauranter.

Les også: Her spiser stjernekokkene

Stor guide: Byens beste fisk og skalldyr

Drøyt to år er gått siden Aften besøkte Fjord sist. Der skal det vise seg at lite er nytt under lysekronene:

– Det er helt påfallende hvor lik opplevelsen er i dag, selv de få irritasjonsmomentene er de samme! Modesty kikker skeptisk ned på skålen med bestikk, ikke lenger så delikat etter å ha blitt brukt gjennom fire retter.

– Alt er ikke likt. Det er blitt trangere, sier Willie. – Men det er jo ikke rart.

Så vidt Modestys ørneblikk kan registrere, er interiøret uendret siden 2007. Matkonseptet er også det samme: En femretters meny som endres stort sett hver uke, slik Ole Jonny Eikefjord også har på sine andre Oslo-restauranter: Eik og Eik Annen Etage.

Chef ved bordet

Eikefjord er tydeligvis ingen høytflyvende sjef. Denne kvelden jobber han på gulvet. Og jammen er restauratøren også faglig sterk som servitør. Vannglass står aldri tomme, bunnskrapte tallerkener forsvinner umerkelig, nye retter blir presentert kjapt og proft.

Blid er han. Og raus.

FOTO: Ingar Haug Steinholt

Den første vinen, en newzealandsk Cloudy Bay Sauvignon Blanc, koster mer enn 200 kroner flasken på polet. Og den smaker så friskt og fyldig at Modestys glass nesten er tomt før første forrett er fortært. Det ordner Eikefjord diskret opp i og fyller i glasset som om hun hadde kjøpt hele flasken.

Glad laks

Men før forrettene kommer på bordet, har Modesty og Willie fått fire søte appetittvekkere – sitrusmarinert haneskjell, blekksprut med chili, sprøstekt torskerogn og et lite glass med herlig glovarm purre og potetsuppe.

Morsomme kombinasjoner skaper stor forventning, og Modesty fryder seg over synet av dagens første forrett: Sashimi av salmalaks.

Retten er nesten et potpurri over alt som er godt til rå laks: Her er avocado, ingefær, kål, teriyaki og lakserogn. Servert på en ny og forfriskende måte. Ingefæren er fritert, kålen er asiatisk og syltet, avocadoen mildnet til en puré.

FOTO: Ingar Haug Steinholt

Neste rett er nok en suppe, en lysegrønn ertesuppe toppet med en gyllen kamskjellkrokett. Modesty nyter den milde, varme og runde smaken av erter, kraft og fløte. Kroketten er sprøstekt utenpå, myk og saftig inni og smaker friskt av hav.

Så er turen kommet til hovedrettene. Først stekt kveite, servert med smørsaus, spisskål, hvit asparges og rødbetpuré, dernest bakt skrei med sopp, kullsvart sortbønnepuré og en søt liten, rugbyballformet falafel.

Og innimellom en liten venterett: en skje med hvalkjøtt og kapers.

FOTO: Ingar Haug Steinholt

Nivået på vinmenyen holder ikke like godt gjennom hele måltidet, Eikefjord byr på gode viner, men Modesty ville ikke sagt nei til en mer spennende vin fremfor den litt kjedelige biodynamiske sangiovesen hun fikk til torsken.

Stjerne i det fjerne

FOTO: Ingar Haug Steinholt

– Lurer på om Fjord får en stjerne nå ved tildelingene av årets Michelin? undrer Modesty.

– Det er vel kanskje litt for røft og kompromissløst her, sier Willie.

– Men hvis det bare var maten som ble bedømt – og prisene – da ville det nok blinket en stjerne i det ikke helt fjerne.

For dem som ikke er opptatt av staffasje, er Fjord en perle. Sammenlignet med gourmetrestaurantene i Oslos øverste klasse, er fiskerestauranten som en skarprigget konkurranseseiler blant fete luksusyachter – kompromissløs, funksjonell og veldig vakker.

Les også:

Siste fra seksjon

  • Habanero: En sterk opplevelse

    123456

    Habanero var blant de første restaurantene som utvidet vår horisont innen latinamerikansk mat. Hvordan klarer den seg i dag?

Dette får du:

Miljø: Maskulint og glitrende, midnattsblått og paljettrikt. Behagelige stoler, vakre ting å se på, suveren service. Meny: Moderne fiskeretter med norske råvarer og internasjonal vri. Pris: Faste 3-, 4- og 5- retters menyer til hhv. 375, 435 og 495 kroner. Prisene er tilsynelatende ikke endret siden åpningen for to år siden. Med full vinmeny blir summen under 1000 kroner for fem gourmet-retter med vin – det er ikke blitt en dårligere deal på to år! Prøv også: Mares: Kjøtt og fisk i herlig forening. Lofoten på Aker Brygge, en av byens perler for folk med maritime matlyster.

Oslos beste...

Oslopuls

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle