• FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Glimrende fra grillen

Røft lokale, ledig betjening, nydelig mat. St. Lars er et godt tilskudd til byens ujålete gourmet-utesteder.

– Her er det full fart. Bordvenninnen ser rundt seg idet vi kommer inn. Under hennes første besøk var malingen på veggene knapt tørket og klientellet så ut til å være nysgjerrige fra nabolaget. Denne gangen er det knapt bord å oppdrive.

– At man ikke tar imot bordbestillinger, gjør at det kan være et sjansespill å droppe innom, selv om vi var heldige nå, fortsetter hun.

– På den annen side kunne vi ventet ved bardisken på at det hadde blitt ledig, kontrer jeg.

Nå skulle det altså vise seg ikke å være nødvendig, og ganske snart sitter vi med et glass hvitvin, brød med smørpisket rømme til og leser den maskinskrevne menyen.

St. Lars: Kart, info og lesernes anmeldelser,

Det enkleste er pistol

Artikkelen fortsetter under bildet

FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Man satser på enkle retter med fokus på grillet mat. Selv om de har både foie gras, andebryst og sjøkreps, ser det ut til at man går for kortreist husmannskost med gourmetvri. Såpass mye godt på spisekartet at man får lyst til å prøve alt. Det setter imidlertid magemålet og lommeboken en stopper for. Så får vi heller komme snarlig tilbake.

Sist Bordvenninnen var her, fikk hun en forrett som det har gått gjetord om: Grillet salat. Jeg er spent på retten, og bestiller denne. Bordvenninnen satser på Pistolrøkt foie gras med eplekompott.

Salaten er virkelig en åpenbaring: Med en snev av grillen kommer andre smaker frem. Tilbehøret, tynne skiver andebryst, nøtter, blåskimmelost og syltet løk gir en rik smakspalett og lover godt for resten av måltidet. Bordvenninnen er også meget godt fornøyd med sin pistolrøykte gåselever. En liten gaffelbit avslører en anelse tresmak som står seg godt til det fete, mens eplekompotten avrunder opplevelsen. Til dette har vi fått hvert vårt glass hvitvin fra Sør-Frankrike, anbefalt av servitøren.

Vinfunn

Artikkelen fortsetter under bildet

FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Vinkartet består for det meste av mer eller mindre ukjente viner, men det ser ut til at betjeningen har god oversikt – rødvinen jeg får til min entrecôte, er et funn, mens Bordvenninnens hvitvin til den grillede kveiten med fennikel kan virke i røffeste laget før man får maten. Men når fisken kommer til bordet, er det en meget vellykket match.

Det samme kan sies om entrecôten, som har den gode grillsmaken, med en av de bedre bearnaisesausene vi har fått her til lands – estragonsmaken er tydelig uten å overdøve de andre.

Bordvenninnen kan fortelle at ved hennes første besøk var deleier Andreas Viestad til stede og diskuterte mat med gjestene. En av de andre eierne heter Tor Erik Hermansen, musikkprodusent i Stargate, og nybakt Grammy-vinner.

Det er tydeligvis ikke bare innen musikken han lager gull – St. Lars har det som skal til for å bli en suksess i byen, og ikke bare som en strøksrestaurant.

Søt avslutning

Artikkelen fortsetter under bildet

FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

– Den så jeg ikke komme. Vannbakkels med innbakt iskrem og «endeløs sjokoladesaus». Servitøren heller og heller en mørk stråle over de lyse bakkelsene.

– Si stopp.

Uff, det ser ut til å være i overkant mye saus, men da får man bare la være å spise opp alt – selv om det viser seg å være vanskelig.

Bordvenninnen smiler overbærende og forteller hvordan Viestad hadde forklart hvordan de gikk frem for å bake inn iskremen i bakkelsen. Kontrasten mellom det kalde og varme er en liten smakssensasjon. Bordvenninnens tarte tartin med en snev røkt vanilje og crème fraîche er likeledes en lekkerbisken.

– Bislett har fått en ny attraksjon. Sist jeg spiste i dette nabolaget, var på Laundromat så å si midt i rundkjøringen. Neste gang går vi litt lenger opp i gaten.

Bordvenninnen er helt enig. – Her er det hverdagsgourmet, bare en trikketur unna.

Siste fra seksjon

Dette får du:

Miljø: Enkelt, hyggelig lokale med varme farger, malerier, rustikk møblert, vegg- sofaer og bardisk. Meny: Husmannskost med gourmettilsnitt, kortreiste råvarer. Maten: Grillmat på høyt nivå, gode smakssammensetninger. Service: Rask, vennlig, oppmerksom, kunnskapsrik. Her føler man seg umiddelbart hjemme. Priser: Forretter 89–149, hovedretter 129–229, desserter 119–189. Slett ikke ille når man ser på kvaliteten på maten.

Oslos beste...

  • 10 tips for helgen

    Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.

Oslopuls

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

I dag må du få med deg...

se alle