• Folket bar nye Schous Mikrobryggeri på Grünerløkka har de langsiktige planene for stedet klare: Brygge, importere, distribuere ¿ samt åpne en ølbutikk der man kan kjøpe både råvarer og øl på flaske.

    FOTO: Strømdahl Monica

Høyt skum på Grünerløkka

Det er noe i gjære i kjelleren der gamle Schous Bryggeri har hatt både produksjons- og festlokaler. – Ja takk, begge deler, ser ut til å være slagordet til de nye innehaverne.

Byens nye ølspesialister: Related content | Grünerløkka Brygghus | Håndverkerstuene

Hva mener du er byens beste ølsted? Si din mening her eller på vår Facebook-side

Les også: Øl er den nye vinen

– Nå er juleøl blant det vi lanserer, forteller Øystein Rugkåsa og Kristian Afzelius og peker på de fire 500-literstankene bak disken.

– Vi bytter på å brygge syv-åtte sorter, men har også et pilotbryggeri der vi tester helt nye oppskrifter.

Og annerledes, så vidt vi kan skjønne. Hva med Garden of Eden, som er laget på bl.a. røkte dadler, ingefær, limeblader og koriander?

– Den smaker faktisk ganske friskt, frister de to, som har bakgrunn fra Olympen , stedet som får mye av æren for den nye ølbølgen som skyller gjennom byen.

Bare starten

– Ølinteressen øket blant alle oss som jobbet på Lompa. Da vi fikk sjansen til å brygge selv, var det klart at vi kastet oss over muligheten.

– Vi tror dette bare er begynnelsen. Mikrobryggeriet i Bogstadveien har holdt på i tyve år, men det er først nå det begynner å skje noe på flere hold.

– Vi vil være et møtested for ølinteresserte. Mange av sortene vi har her, kommer i begrenset mengde. Stamkundene vet at de kan smake noe nytt hele tiden, av ting de ellers aldri ville kommet over. Vi vil ha ting ingen andre har.

FOTO: Strømdahl Monica

– Vi har en nisje, ølet er i sentrum. Hvis det skulle dukke opp noen her som ikke har sans for øl, men som er med en større gjeng, tilbyr vi cider, hvitvin, rødvin og prosecco. Bare en type av hver. Men kommer noen og ber om en gin tonic, har vi ingen av delene, ler de.

Oslos nye ølsteder:

Historisk

Det er historiske lokaler de har slått seg til i:

FOTO: Strømdahl Monica

– Vi føler oss som historieforvaltere. Schous ble startet i 1821, og ble flyttet til denne tomten i 1873. Dette lokalet ble bygget om til festlokale for de ansatte under 150-årsjubileet i 1971. Nå brygges det igjen øl her.

Gutta på Schous håper å utvide etter hvert:

– Brygge, importere, distribuere – åpne en ølbutikk der man kan kjøpe både råvarer og øl på flaske.

Skal de gi et øltips til en nybegynner, foreslår de en Blond fra egen tank.

Skulle det derimot komme en kjenner som vil ha noe ekstra, vil de foreslå noe i begrenset opplag fra eget fat – eller noe fra bak disken som ikke står på listen.

Er man i stuss hva man vil prøve, har de også små smaksglass der du får en munnfull for en tier.

Les også

Siste fra Sulten

Utvalgte ølsteder i Oslo

Bar & cigar: Bortgjemt like ved Tinghuset, opp trappen til «Hotel Cæsar»-bygget. Øl på fat og flaske, samt en del spennende brennevin Beer Palace: Ligger på Aker Brygge, et steinkast fra Latter. Pent interiør, mye på fat og flaske Bonanza: Lite sted i basarhallene på Youngstorget. Begrenset, men OK utvalg. Grünerløkka Brygghus: Thorvald Meyers gate 30. 10 sorter på fat, ca. 60 på flaske. Håndverkerstuene: Rosenkrantz’ gate 7. 12 ulike øl på fat, ca. 150 sorter flaskeøl. Kristiania Bar og Café: Ligger i Østbanehallen, har bl.a. Månedens øl og OK utvalg på fat og flaske Lorry: Hjørnet Parkveien/Hegdehaugsveien. Kunstnerkafé som skilter med over 120 ølsorter. The Nighthawk Diner: Amerikansk diner ved Birkelunden. Bra utvalg, bl.a. egen Brown Ale. Oslo Mikrobryggeri: Briskebys best bevarte hemmelighet? Har holdt på i 20 år, med eget bryggeri i kjelleren. Olympen: Etter oppussingen kalles dette Grønlands Grand Cafe. Stort utvalg på flaske og fat, egen ølmeny. Parkteatret: Godt utvalg på fat og flaske ved Olaf Ryes plass. Schous Mikrobryggeri: Schouskvartalet. Fire ulike sorter egenbrygget øl fra tank. Andre sorter på fat og flaske, varierende utvalg. Hva mener du er byens beste ølsted? Si din mening her eller på vår Facebook-side

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Oslopuls

I dag må du få med deg...

se alle