• Bønder protesterer mot den utrivelige kjempen Monsanto i USA.

    FOTO: EDUARDO MUNOZ

Under kniven:

«Pottitland»

Under kniven: Verden vil ha mindre av giftige sprøytemidler. Mattilsynet vil ha mer.

- Jeg likte å leke med kvikksølv.

Læreren min på videregående fortalte klassen om oppveksten sin i Nord-Norge.

- Den gangen var det ikke farlig, skjønner dere.

Les også

Lav pris eller høy kvalitet?

Joacim Lund har tidenes slueste plan for gjerrige slikkmunner.

 

Det er mye som ikke var farlig i gamle dager. På bilder fra påskefjellet på 1950-tallet røyker besteforeldrene våre med begge hender. Da de kom ned igjen, bygde de hus av asbest, gravde ned bilbatterier, ja, hele biler, tømte spillolje bak låven og tømte søppelen på sjøen.

Når man ikke vet at noe er farlig, tar man heller ingen forholdsregler.

Joacim Lund skriver spalten «Under kniven».
Ugressmiddelet Roundup er en sånn ting. Produsenten, den utrivelige kjempen Monsanto, har en 40 år lang historie med svindel, forfalskning av forskningsresultater og villedende markedsføring. «Tryggere enn bordsalt», har de sagt. Og vi har trodd dem. Sprayet ned hagene våre. Spist sprøytet mat med et skuldertrekk.

Når man ikke vet at noe er farlig, tar man heller ingen forholdsregler.

Les også

 

Et forskningsprosjekt ved Massachusetts Institute of Technology konkluderer imidlertid med at virkestoffet i Roundup, glyfosat, kan kobles til Parkinsons, barnløshet, kreft og død, ifølge Reuters. I EU er glyfosat klassifisert som miljøfiendtlig. Likevel, og her kommer det virkelig absurde: Det norske Mattilsynet vil ha mer av det. Mye mer.

Hva i all verden ønsker Mattilsynet å oppnå med å øke grenseverdiene for glyfosat og andre kjemisk-syntetiske sprøytemidler (bortsett fra svekket tillit til Mattilsynet)? De vil utvilsomt kunne oppnå at det blir enklere for norske bønder å produsere mat. Problemet er bare at maten de produserer potensielt, vil være farlig for både kloden og menneskene som bor på den.

Som alltid er det du som sitter med makten. Hver eneste gang du handler, velger du om du vil være en del av problemet eller en del av løsningen. Kjøp økologisk mat, du, så vet du at du er på den trygge siden.

Når man vet at noe er farlig, tar man sine forholdsregler, ikke sant?

 

Les også:

Les også

Siste fra Sulten

Flere bilder

Joacim Lund

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Oslopuls

I dag må du få med deg...

se alle